"Wij hebben het vonnis bestudeerd, de rechter heeft ons in het ongelijk gesteld en wij zullen die uitspraak respecteren", zo verklaart UPC-woordvoerder Ronald van der Aart tegenover Webwereld. "Wij zullen de naw-gegevens in deze specifieke zaak verstrekken."

UPC verloor donderdag een kort geding van piraterijbestrijder Stichting Brein en moest binnen twee dagen de naw-gegevens verstrekken van een Chello-abonnee die door Brein werd aangemerkt als een 'zware uploader'. De gegevens van twee andere uploaders waren al bij Brein beland doordat UPC de namen en adressen in de juridische stukken had gebruikt.

UPC dreigde met een kort geding om Brein ervan te weerhouden de naw-gegevens te gebruiken voor vervolging, maar met de uitspraak van donderdag is er geen grond meer voor deze procedure.

"De rechter heeft duidelijke criteria gesteld. Het moet voldoende aannemelijk zijn dat er sprake is van onrechtmatig handelen van de abonnee. Bovendien moet de identiteit van die abonnee buiten redelijke twijfel vaststaan", aldus Van der Aart.

De zegsman van UPC is niet bang voor een leegloop bij Chello. "Klanten begrijpen heel goed dat deze uitspraak ook bij andere providers consequenties kan hebben."

Van der Aart benadrukt dat het hier om zware uploaders ging "Het gaat hier om het stelselmatig en op grote schaal onrechtmatig uploaden van films, muziek en software. De uitspraak gaat niet over het downloaden van een mp3'tje."

"Illegaal is illegaal en onrechtmatig is onrechtmatig, is onze mening. Gezien de omvang waarmee het nu is gebeurd, kunnen we ons voorstellen dat er tegen wordt opgetreden. De vraag is dan hoe wij uit de juridische spagaat komen tussen de auteurswet en de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De rechter heeft daar nu wat meer duidelijkheid in geschept.

Stichting Brein was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar op het vonnis.