"De uitspraak is niet juist zolang de Europese Commissie nog onderzoek doet naar de vraag of de aanleg van glasvezel door de gemeente als staatssteun gezien moet worden", vindt Mark Zellenrath van UPC tegenover Webwereld. "Het is alsof je al begint met de bouw van een huis zonder dat je de bouwvergunning al binnen hebt." Momenteel onderzoeken de juristen van UPC de uitspraak. "Maar dat we in hoger beroep gaan is zeker."

Marjolijn van Goethem van de gemeente Amsterdam: "Wij hebben vertrouwen in ons verhaal en zijn ervan overtuigd dat er geen sprake is van staatssteun. We wachten het hoger beroep dus af."

UPC wilde dat de gemeente Amsterdam stopte met het leggen van glasvezelkabels in de grond. De kabelaar noemde de gang van zaken 'stiekem'. De gemeente is zich echter van geen kwaad bewust en heeft de rechter achter zich.

De rechter oordeelde donderdag naar aanleiding van een kort geding dat het niet 'aannemelijk is dat er sprake is van staatssteun door de gemeente aan het Amsterdamse glasvezelproject Citynet. Daarom is een verbod niet van toepassing'. "Daar komt bij dat het ontplooien van initiatieven door een overheid in beginsel niet valt aan te merken als een steunmaatregel", aldus het vonnis.