UPC heeft een rekensommetje gemaakt hoeveel het kwijt is om aan de verplichte opening van zijn analoge kabelnet te voldoen. Volgens het kabelbedrijf is een dergelijke operatie verre van eenvoudig en goedkoop. Het traject vereist een uitgebreid 'operationaliseringsplan' en wijzigingen in processen, systemen en interfaces.

Fikse kosten

Al met al denkt UPC rond de 3 miljoen euro kwijt te zijn aan 'algemene implementatiekosten'. Het aansluiten van een toetreder, de wederverkoper, zou eenmalig tussen de 50.000 en 100.000 euro kosten.

De operationele kosten bedragen bijna 1 miljoen euro per jaar per wederverkoper, verwacht UPC. De doorlooptijd van het plan is circa 10 maanden. Het aansluiten van toetreders duurt daarna steeds vier maanden en moet één voor één gebeuren, schrijft UPC.

Het kabelbedrijf heeft het document openbaar gemaakt in het kader van de onderhandelingen over het openstellen van de kabel. Die gesprekken lopen tussen UPC en Ziggo aan de ene kant en de toetreders YouCa, Tele2 en Online aan de andere. Telecomtoezichthouder OPTA leidt de gesprekken.

Moeizame onderhandelingen

In maart publiceerde OPTA het definitieve marktbesluit waarin de kabelreuzen UPC en Ziggo hun analoge kabelnet moesten openstellen voor andere partijen. Beide bedrijven gingen meteen tegen dit besluit in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Maar aangezien die rechtszaak geen 'opschortende werking' heeft, zit OPTA sinds kort met alle partijen om de tafel om de toegang tot het kabelnet te regelen.

Dat gaat niet van harte. Onlangs brak terstond ruzie uit over de door Ziggo en UPC voorgestelde huurtarieven van respectievelijk 11 en 12 euro per maand per abonnee. En ook nu staat Peter Jelgersma van toetreder YouCa op zijn achterste benen over het rekensommetje van UPC.

Peuleschil

"UPC verzint maar wat. Ze proberen concurrentie simpelweg onmogelijk te maken. Maar wij kunnen ook rekenen. Die kosten worden schromelijk overdreven. Het overzetten van een analoge abonnee is een puur administratieve zaak. Een peuleschil," fulmineert Jelgersma tegenover Webwereld. "Het is net als bij die 11 a 12 euro per maand van laatst. Ook belachelijk. Uit TNO-onderzoek blijkt dat het voor 4 euro per maand kan."

Jelgersma heeft er opmerkelijk genoeg wel begrip voor dat de kabelaars "de zaak op alle manieren proberen te frustreren". "Het aardige is, als ik hen was geweest had ik het ook zo gedaan. Ik neem ze niks kwalijk. Ik zou me ook met handen en voeten verzetten. Want het is heel erg vervelend voor ze, dat ze dit moeten. Maar wel volkomen logisch."

Kabel moet helemaal open

Volgens Jelgersma staat er dan ook veel meer op het spel dan alleen analoge tv. "In Nederland zijn er straks twee netwerken, één van KPN/Reggefiber dat door iedereen gebruikt kan worden en één van de kabelexploitanten, dat totaal ontoegankelijk is. Dat is te gek voor woorden. Die kabel moet dus open. Uiteindelijk ook voor digitale diensten."

De onderhandelingen gaan de komende maanden nog door. Vanaf begin volgend jaar moeten er dan stapsgewijs concurrenten worden toegelaten op de analoge kabel. Maar die termijn wordt waarschijnlijk niet gehaald.

"Het zal wel een eeuwige strijd worden, vrees ik. Maar wij van YouCa blijven het gevecht volhouden. Al zal dit het laatste zijn wat ik doe," besluit Jelgersma dramatisch.