De kabelaar heeft de afgelopen twee maanden de gewijzigde netwerkinstellingen getest. Doel van test was om de performance van gebruikers van onder meer nieuwsgroepen te verbeteren.

UPC voert de nieuwe instellingen de komende weken gefaseerd door in de regio Flevoland. Daarna gaat UPC ook in andere regio's de veranderingen doorvoeren, meldt Kabel Internet Belangenvereniging COAX, die namens de klanten had aangedrongen op de aanpassing.

UPC ontvangt veel klachten van klanten die ondanks de keuze voor het duurste abonnement in de drukke avonduren worden afgeremd bij gebruik van p2p en nieuwsgroepen.

Traffic shaping

UPC erkende in mei dit jaar dat het bij zware netwerkbelasting inderdaad doet aan "traffic shaping". De kabelaar wilde daarmee realtime diensten, zoals msn, surfen, online gaming en VoIP voorrang geven.

Een woordvoerder van UPC zegt dat de nieuwe instellingen ervoor zorgen dat de "1 procent" die veel downloadt geen belemmeringen meer zal ondervinden, terwijl de andere 99 procent gewoon zonder haperingen kan blijven surfen tijdens piekuren.

Nieuwe inzichten

UPC zal het internetverkeer niet volledig vrijgegeven, maar past de instellingen van het netwerkmanagement zodanig aan dat alle klanten de beloofde snelheden krijgen, aldus de kabelaar. "We hebben de instellingen uitvoerig getest. Het is een kwestie van nieuwe software en nieuwe inzichten."