Eerder vandaag maakten de gemeente Amsterdam, KPN en Reggefiber bekend dat Reggefiber een meerderheidsbelang van 70 procent neemt in het Glasvezelnetwerk Amsterdam (GNA). Daarmee neemt Reggefiber het initiatief over van de gemeente en vier woningcorporaties, die tot nog toe een 67 procent van GNA hadden.

Kabelbedrijf UPC heeft jarenlang tot in Brussel toe gestreden tegen de glasvezelplannen van Amsterdam. De gemeente zou illegale staatssteun verlenen, maar alle instanties zagen dat anders. Het project ging toch door.

Concurrentie 'welkom'

Nu wordt UPC plotseling geconfronteerd met aartsrivaal KPN, die via Reggefiber het Amsterdamse glasvezelnetwerk overneemt. Wat vindt UPC hiervan?

"Concurrentie tussen infrastructuren juichen we toe, dus ze zijn wat dat betreft van harte welkom", zegt een woordvoerder van het kabelbedrijf tegen Webwereld. UPC is namelijk 'vol vertrouwen' om 'volop de concurrentie aan te gaan met KPN en Reggefiber'.

"KPN doet stapje voor stapje en komt dus voorlopig niet verder dan één zevende van de stad. Wij hebben een netwerk van 97 procent glasvezel met glasvezelsnelheden van 120 Mb/s voor alle 750.000 bewoners van Amsterdam."

Volgens de zegsman gaat het bovenal erom of de consument er iets mee opschiet. "Kijkend naar wat KPN/Reggefiber in andere gebieden doet, ziet het er naar uit dat ze niet de snelheden gaan bieden die wij al bieden. En de straten moeten ervoor open! En ik kan me daar zo bij voorstellen dat menig Amsterdammers daar zijn buik van vol heeft."

Geen bezwaar

Die overname van GNA is nog afhankelijk van goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. Relevante marktpartijen krijgen hierbij de gelegenheid een gemotiveerd bezwaar aan te tekenen. Een gouden kans voor UPC om zowel het glasvezelnetwerk als KPN tegen te werken.

Maar dat is de kabelaar niet van plan, verzekert de woordvoerder. "We hebben op dit moment niet de pet staan om bezwaar aan te tekenen bij de NMa." Al wil hij het desgevraagd toch niet helemaal uitsluiten. "De geluiden hier intern zijn er niet naar. Maar zeg nooit nooit."