Kabelbedrijf UPC start op 1 juli een test met modems als wifi-hotspot voor andere klanten. Alle modems van UPC-klanten in Zutphen krijgen er dan een ‘publiek’ kanaal bij, waar maximaal drie gasten gebruik kunnen maken van het netwerk, meldt het concern.

Maximaal 3 Mbps

Elk gastkanaal heeft een maximaal bandbreedte van 3 Mbps, licht de woordvoerder toe. UPC rolt een firmware upgrade uit die de hotspotfunctie aanzet. Het nieuwe wifi-netwerk is geheel gescheiden van het wifi-signaal voor privégebruik. Dat maakt de dienst veilig, aldus UPC. Klanten die niet mee willen doen kunnen het uitschakelen. Zij kunnen dan echter ook geen gast meer zijn op een ander zijn hotspot.

UPC wil, nog wel afhankelijk van de testresultaten, daarna de hotspots “zo snel mogelijk” uitrollen over het gehele verzorgingsgebied van de kabelaar. Volgens UPC biedt deze hotspotfunctie een leuke extra service voor klanten.

Ziggo en KPN

Ziggo is UPC voorgegaan. Na een test in Groningen rol Ziggo nu zijn wifi-hotspots uit op alle plekken waar de kabelaar actief is. Ook KPN laat zich niet onbetuigd, die heeft een deal met FON gesloten. Het gaat hierbij alleen om nieuwe klanten. Die krijgen een hotspotrouter om bandbreedte te delen in ruil toegang tot 7 miljoen andere FON-routers in binnen- en buitenland.