De media- en kabelreus Liberty Global neemt een aanzienlijk belang in kabelbedrijf Ziggo. Liberty is al eigenaar van UPC en verschillende andere kabel- en tv-bedrijven in Europa en de VS. Het concern heeft voor 632,5 miljoen euro 25,3 miljoen aandelen Ziggo overgekocht van Barclays bank. Hiermee krijgt Liberty een belang van 12,65 procent in Ziggo.

Ziggo is de grootste kabelaar in Nederland, in 2008 ontstaan uit en fusie van Casema, @Home en Multikabel. In 2011 zou Liberty al interesse hebben in een overname, maar uiteindelijk ging Ziggo naar de beurs.

Fusie al jaren in beeld

Er wordt al jaren gespeculeerd op een fusie tussen de twee grootste kabelbedrijven. In 2010 richten ze de joint venture Ziggo 4 op die aantrekkelijke frequenties op de 2,6 Ghz-band bemachtigde. Die joint venture, later omgedoopt tot ZUM, deed ook mee aan de megaveiling afgelopen najaar, maar haakte halverwege af zonder frequenties.

Liberty meldt dat de transactie niet aangemeld hoeft te worden bij toezichthouders, omdat het geen controlerend belang is. Mocht Liberty Global het belang uitbreiden tot 30 procent, dan is het verplicht een bod uit te brengen op het heel Ziggo.