Karsten stelt woensdag in De Telegraaf dat toezichthouder Opta en politiek Den Haag te veel hun oren laten hangen naar de 'groene krokodillentranen' van KPN. Het kabinetsplan om de kabel open te breken, dat kan rekenen op steun van een Kamermeerderheid, zal volgens hem ook niet leiden tot meer concurrentie.

"De consument wordt er niet beter van, omdat dit niet gaat leiden tot lagere prijzen of meer productinnovatie", aldus Karsten in De Telegraaf. Overigens krijgt KPN zelf in het huidige voorstel geen toegang tot de kabelnetten zoals die van UPC. Andersom geldt ook dat UPC niet op het KPN-netwerk mag. Daarnaast is KPN ook uitgesloten bij de veiling van mobiele omroepfrequenties.

Brussel

Karsten stelt dat KPN meer internetaansluitingen heeft dan de hele kabelsector bij elkaar en dat KPN's Digitenne inmiddels meer digitale tv-klanten heeft dan UPC. Alleen met analoge tv is UPC nog groter.

De UPC-baas roert zich nu kabinet en politiek de komende tijd proberen in Brussel goedkeuring te krijgen voor het plan de kabel open te stellen. Staatssecretaris Heemskerk van EZ maakte zich daar in Europees overleg nogmaals hard voor, maar of Brussel akkoord gaat, blijft onzeker.

Snellere kabel

UPC wil dat alles bij het oude blijft: kabel en telecom als gescheiden infrastructuren. In die situatie kan UPC volgens de topman meer investeren in bijvoorbeeld sneller internet. UPC kwam in september met het nieuwe abonnement Fiber Power met maximale downloadsnelheden tot 120 mbps. Dit abonnementstype is vanaf deze week ook leverbaar rond Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven en Dordrecht.

Overigens liet eurocommissaris Reding van Media eerder al doorschemeren weinig te voelen voor het Nederlandse kabelplan. Maar over de kwestie zal nog moeten worden onderhandeld over nieuwe regels rond de Europese telecomtoezichthouders.

Ook branchevereniging NLKabel ageerde in september bij staatssecretaris Heemskerk tegen het openstellen van de kabel. In het plan krijgen alternatieve aanbieders de mogelijkheid gebruik te maken van de infrastructuur van de huidige kabelaanbieders.