Dat zegt UPC-woordvoerder Joe Simmons in een reactie op eerdere berichtgeving van WebWereld. "Voor het einde van de week kan het niet meer", bezweert Simmons.

Alle klanten die hun modems opvoeren kunnen bericht verwachten van UPC, kondigt Simmons aan. "We zullen iedereen die het doet erop aanspreken. Wanneer er teveel verkeer wordt gegenereerd, sluiten we de klant zonder aarzelen af." De abonnee krijgt wel eerst een waarschuwing.

De opvoer-truc werkt alleen bij Nortel Lancity modems. Simmons bevestigt geruchten dat UPC dat type modem aan het vervangen is. "We waren al bezig dit type modem te vervangen." Hoe lang geleden de vervangingsoperatie is gestart en om hoeveel modems het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen.

Volgens kenners zou het UPC-netwerk kunnen bezwijken als vele klanten grote hoeveelheden data gaan uploaden. Simmons weerlegt dat. "Het netwerk gaat niet plat, we hebben dat voldoende beveiligd. Bovendien is er maar een beperkte groep klanten die het modem opwaardeert."

Sinds kort staat er een handleiding voor het opvoeren van kabelmodems op internet. Deze handleiding is geschreven door een 18-jarige student uit Hilversum.

Wie de handleiding volgt en een klein computerprogramma draait, kan de uploadsnelheid van het Nortel Lancity kabelmodem vertienvoudigen. Standaard is de uploadsnelheid op het UPC-netwerk 30 kbyte/s (256 kbit/s). Na de 'tuning' verzendt het modem data met een snelheid van 300 kbyte/s.

Of UPC actie overweegt tegen deze jonge hacker wil Simmons niet zeggen. "Dat is een zaak tussen hem en ons."