Dat bepalen de kabelbedrijven UPC en Ziggo na hun klinkende overwinning bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De ontluikende concurrentie op de tv-kabel is door die rechter in de kiem gesmoord. Tele2 moet reeds overgestapte kabelklanten teleurstellen. UPC wil ze wel graag terughebben.

Woensdagochtend verwees het CBb alle OPTA-besluiten over verplichte openstelling van het kabelnet naar de prullenbak. De telecomtoezichthouder is bij stap 1 van 9 al de mist in gegaan door de tv-markt verkeerd te definieren, is het harde oordeel van het rechtscollege.

Aanbod blijft

Kort na het bekendmaking van het vonnis deed Tele2 er een sussend persbericht uit waarin Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2, stelde: “Voorlopig verandert er voor de consument in ieder geval helemaal niets. We hebben contracten met Ziggo en UPC. Het aanbod blijft staan en klanten ontvangen gewoon de analoge kabeltelevisie tegen de beloofde prijs.”

Kabelaars: no way

Maar navraag bij Ziggo en UPC leert dat de overeenkomst met Tele2 ook niet meer geldig is. “Wat Tele2 ook allemaal roept, het contract bestaat niet meer. Het uitgangspunt is niet houdbaar, dus houdt het op. Dat is de bottomline,” aldus de zegsman van Ziggo.

Het bedrijf zegt wel te willen praten met Tele2 en pas daarna een beslissing te nemen of de kabel definitief weer op slot gaat of dat Tele2 onder nieuwe, door Ziggo gestelde voorwaarden het analoge tv-pakket mag doorgeven.

Ook UPC is gedecideerd: “Onze verplichting tot doorgifte is komen te vervallen. Per direct kan Tele2 geen nieuwe klanten meer werven en we zullen degenen die al zijn overgestapt benaderen of ze terug willen.” Volgens UPC gaat het om een gering aantal mensen, maar onduidelijk blijft hoeveel precies. Ook UPC zegt best opnieuw met Tele2 om de tafel te willen gaan zitten.

Respectloos

Tele2 bevestigt desgevraagd dat het inderdaad niet door kan met de plannen. “Onze eerdere berichtgeving daarover was onjuist. Later bleek dat vooral UPC het keihard speelt en er allerlei juridisch gedoe met kleine lettertjes bijhaalt. Heel teleurstellend en bovendien respectloos van UPC jegens de consumenten,” aldus de woordvoerster van Tele2 verontwaardigd. “Nu blijft het monopolie op de kabel nog voortbestaan. Maar we zullen dat gaan breken, vroeger of later!”

Tele2 hoopt dat OPTA snel met een nieuwe uitspraak komt, want het vindt de uitspraak van het CBb “heel raar”. “Analoge kabel-tv is toch heel anders dan digitale televisie? Voor veel consumenten is het belangrijk dat ze zonder extra decoders tv kunnen ontvangen op meerdere toestellen in huis. En voor kabel-tv kan de consument nu helemaal geen aanbieder kiezen."

Oproep aan politiek

Ondertussen bemoeit ook de Consumentenbond zich ermee. “Consumenten die zelf willen kiezen voor een aanbieder van kabeltelevisie staan in de kou,” aldus de organisatie. De bond roept de Minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer op “een einde te maken aan deze monopoliemarkt, zodat consumenten kunnen kiezen.”