Gisteren deed Karsten boude uitspraken over ‘downloaden’. In deel twee van het interview gaat het over de concurrentie met adsl en KPN.

De kabel is nog altijd gesloten voor providers. Adsl groeide ook snel door concurrentie tussen providers op de telefoonlijn. Waarom streed UPC zo hard tegen opening?

"Dat is niet juist. We verzetten ons niet tegen alle vormen van openheid. Maar de voorwaarden waartegen providers op de kabel internet konden aanbieden waren voor hen niet gunstig genoeg. Vooral het gebrek aan landelijke dekking leidde ertoe dat ze kozen voor aanbod van internet via adsl. Met kabelaars hadden ze één voor één afspraken moeten maken en dat zagen ze niet zitten."

Duidelijke voorsprong

Met KPN heeft UPC in de gebieden die het bestrijkt een duopolie; twee aanbieders beheersen die markt. Mobiel was dat destijds een slechte zaak en dus maakten KPN en Vodafone afspraken. Hebben we nu genoeg concurrentie?

"Ik denk zelfs dat er geen sprake is van een duopolie, want de technische voorwaarden veranderen steeds. Momenteel heeft de kabel een duidelijke voorsprong op adsl in capaciteit en mogelijkheden. KPN probeert dat bij te benen met vdsl, maar heeft zoveel capaciteit nodig voor de interactieve televisie dat daarbuiten nog hoge snelheid internet aanbieden niet eenvoudig zal zijn."

Naast internet is er de concurrentie op het gebied van tv. Ook daar is Karsten vol vertrouwen dat UPC weinig concurrentie te duchten heeft. Hij ziet dan ook geen noodzaak om snel alles over IP te laten lopen.

Karsten uit zich liever over de ‘grote mogelijkheden’ voor UPC dan over de bedreigingen: “Spraakverkeer loopt al over internet en de kabeltechniek is ook meer en meer op IP gebaseerd, al merkt de klant daar weinig van. Daarnaast hebben we al streaming video-on-demand. Dat kunnen we in principe ook op twee manieren bij de klanten brengen, via internet en de kabel.”

Geen noodzaak voor all IP

Gaat de hele distributie naar internet? Karsten: “Je zoekt als distributeur altijd naar de meest efficiënte wijze om content van derden te verspreiden. Zo kunnen we in de ruimte van één analoog kanaal zeven digitale kanalen kwijt. Broadcasting is een erg betrouwbare en ook hele efficiënte methode. Natuurlijk buigen we ons het hoofd over de overgang naar IP. Maar in welke mate we overgaan naar IP is niet op de eerste plaats een technisch vraagstuk, maar van bedrijfseconomische factoren afhankelijk.”

Met andere woorden, zolang u meer kunt verdienen met kabelpakketten en de concurrentie u niet onderdoor passeert via internet is er geen reden om over te gaan naar IP-distributie?

“Op de eerste plaats voor de klant en niet voor ons. Kabeldistributie is in Nederland relatief erg goedkoop. Een kanaal meer of minder maakt het verschil niet. Wat je wel ziet is een vergaande versnippering van het kijken. YouTube is het ultieme voorbeeld. Daarvoor hebben we dus Docsis 3 om tegen hele hoge snelheden ook hoge kwaliteit video over internet te kunnen streamen.”

Maar UPC kan niet te lang als een kip op de gouden eieren blijven zitten? “Het wordt natuurlijk reuze interessant hoe zich dit de komende jaren gaat ontwikkelen. We zijn er echt dagelijks mee bezig, want dat bepaalt onze strategie: televisie is en blijft een massamedium, maar er komen nieuwe mogelijkheden bij die een deel van de aandacht van onze klanten op zullen eisen. Bovendien is er een ontwikkeling naar draadloos waar we aan deel zullen nemen.”

HD over IP moeizaam

Over draadloos gesproken: Met Digitenne is de kabel 1 miljoen abonnees verloren aan KPN. KPN komt na een serie mislukkingen met de zoveelste introductie van interactieve televisie over internet. Uit de woorden van Karsten valt een nieuw risico voor KPN op te maken.

"Echt HD-kwaliteit bieden over IP valt niet mee. Wij hebben gewoon meer capaciteit. We hebben die hoge snelheidsverbindingen náást het tv-pakket. Bij KPN gaat een deel van die capaciteit juist op aan tv.”