UPC wilde dat de gemeente Amsterdam stopte met het leggen van glasvezelkabels in de grond. De kabelaar noemde de gang van zaken 'stiekem'. De gemeente is zich echter van geen kwaad bewust.

"In Amsterdam doen we aan slim graven", aldus Marjolijn van Goethem, woordvoerster van de gemeente. "Dat betekent dat als er een straat wordt opengebroken andere partijen een aanvraag kunnen indien om daar ook direct kabels te plaatsen zodat de straat niet zes keer in een jaar moet worden opengebroken."

Bij een openbreking van de straat wordt er nu dus direct glasvezel geplaatst. "Met deze kabels wordt echter nog helemaal niets gedaan", verduidelijkt Van Goethem. "Overigens worden alle aanvragen om kabels aan te leggen door een commissie beoordeeld. UPC neemt zelf zitting in deze commissie en heeft destijds geen bezwaar aangetekend."

De rechter oordeelde vandaag dat het niet 'aannemelijk is dat er sprake is van staatssteun door de gemeente aan het Citynet-project. Daarom is een verbod niet van toepassing'. "Daar komt bij dat het ontplooien van initiatieven door een overheid in beginsel niet valt aan te merken als een steunmaatregel", aldus het vonnis.

UPC was tijdens dit schrijven niet bereikbaar voor commentaar.