Dit volgt op een eerdere proef waarbij downloadverkeer via peer-to-peer (p2p) en vanaf nieuwsgroepen werd afgeknepen. UPC heeft die omstreden instelling begin deze maand juist afgezworen. Nu blijkt de internetaanbieder een breder beheer van netwerkverkeer in te voeren.

De eerdere proefaanpassing van de netwerkinstellingen in Flevoland is UPC goed bevallen. Het heeft dat nu versneld doorgevoerd voor zijn gehele verzorgingsgebied. De aanbieder zelf meldt dat de maximale downloadsnelheid van de topabonnementen nu voor nieuwsgroepen flink is verhoogd. Daar staat echter afknijpen op bepaalde tijdstippen tegenover.

Kabel boos

Voorzitter Hans Ronhaar van Kabel Internet Belangenvereniging COAX is boos. Hij reageert: "COAX NL is hier echt niet gelukkig mee, en dat is zacht uitgedrukt. Wij hadden echter gehoopt dat UPC haar beloften zou nakomen, na de netwerkaanpassingen. Dat iedereen zou kunnen profiteren van de beloofde Fiber Power-snelheden, ook bij gebruik van nieuwsgroepen en voor het p2p-verkeer."

De belangvereniging heeft hierover al veel reacties van UPC-klanten binnengekregen. Het heeft het kabelbedrijf meteen om uitleg gevraagd, maar wacht daar nog op. UPC heeft begin deze maand, na de proef in Flevoland, al aangegeven dat het zijn internetverkeer niet volledig zal vrijgeven.

Filevorming

Woordvoerder Bert Holtkamp van UPC Nederland laat Webwereld weten dat het bedrijf maatregelen heeft moeten nemen om overlast door een zeer kleine groep klanten aan banden te leggen. Het excessieve internetgebruik van ongeveer 1 procent van de UPC-klanten leidt volgens hem tot vertraging, "filevorming", voor de overige 99 procent van de 700.000 klanten.

"Internetverkeer is grillig en het verloop kent pieken en dalen. UPC houdt daarom voortdurend de verkeersdrukte op haar netwerk in de gaten. Om al onze internetabonnees zo goed mogelijk van dienst te zijn, vindt UPC het belangrijk om de activiteiten die 'realtime' plaatsvinden op drukke momenten met voorrang af te handelen."

'Continue aanpassing'

"We hebben in de afgelopen periode verscheidene wijzigingen in onze 'netwerk management' instellingen doorgevoerd. Het doel hiervan was onder andere om de snelheid bij het gebruik van zogenaamde 'nieuwsgroepen' te verbeteren."

"Dit is en blijft echter een continu aanpassings- en verbeterproces. In de komende periode staan verdere aanpassingen gepland." Holtkamp vult aan dat er dus geen sprake is van "vaste instellingen" die UPC vanaf heden zou hanteren.