Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bood vorige week haar Tweede Kabelnota aan de Kamer aan. Deze nota zorgde voor veel beroering bij kabelbedrijven als UPC. Een van de punten die de aandacht trokken is namelijk de wens van het ministerie dat kabelexploitanten geen zenders mogen voortrekken.

In concreto: UPC mag de zender SBS – die als het goed is wordt overgenomen door UPC – niet voortrekken op haar kabelnetwerk. UPC – en haar aandeelhouders – zijn hier niet blij mee. Voor internet komen geen aparte regels, daar providers hun diensten behalve via de kabel ook via de telefoonlijn aanbieden.

UPC wil 'in een eerste informele reactie' tegenover Het Parool de Nederlandse Mediawet openbreken om de publieke omroepen toe te staan commerciële samenwerking aan te gaan met de kabelnetten. UPC zou willen samenwerken met de VPRO, de twee partijen hebben inmiddels 'uitvoerig gedineerd'.

''De omroep wil graag zijn enorme beeldarchief tegen betaling openstellen voor kleine doelgroepen. Dat zou uitstekend via het internet kunnen. Wij hebben het netwerk en geld. Maar de Mediawet staat commerciële activiteiten van de publieke omroepen niet toe'', aldus UPC-directeur Henk Koning tegenover Het Parool.

Koning beklaagt zich verder over het gebrek aan waardering van de kant van de overheid over de enorme inspanningen en investeringen die de kabelreus zich getroost om een hoogwaardig kabelnetwerk aan te leggen.