In de weken voorafgaand aan de (her)introductie van UPC's digitale televisie was er al de nodige politieke commotie over de prijzen van de kabelaar. Diederik Karsten van UPC Nederland toonde zich tijdens de persconferentie op de Amsterdamse Rai gepikeerd. Volgens hem leven er bij politiek Den Haag de nodige 'misverstanden'.

Karsten benadrukt dat het om een heel nieuw pakket diensten gaat, waar best wel wat extra voor betaald mag worden. Doel van de kabelaar is om uiteindelijk 2 miljoen klanten over te brengen op digitaal. Maar het analoge kanaal zal gewoon blijven bestaan, zo bezweert Karsten. "Het standaardpakket zal echter wel digitaal zijn."

Definitieve bedragen zijn nog niet bekend, maar voorlopig gaat UPC uit van 15,55 euro voor 44 kanalen en 19,95 euro voor het uitgebreide pakket voor 74 kanalen. Hier bovenop kunnen bovendien nog extra pakketten worden besteld, waaronder sport en erotiek. Ook kunnen er on demand losse films worden besteld.

Gratis

Consumenten krijgen van UPC gratis een opzetkastje. Voor elk toestel is een apart kastje nodig, maar het analoge signaal wordt gewoon wel op meerdere toestellen in huis doorgegeven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Digitenne, zo sneert Karsten richting concurrent KPN.

Eind dit jaar moeten de digitale diensten in bijna het hele vezorgingsgebied van UPC beschikbaar zijn. Karsten geeft toe dat de operatie - er moeten duizenden klanten per week worden aangesloten - bepaald geen sinecure is: "Het wordt een omvangrijke operatie die wel even gaat duren." UPC investeert zo'n 300 miljoen euro in digitale televisie. Dit moet ervoor zorgen dat digitale televisie ook in Nederland zal aanslaan, net als in omringende landen. In Engeland bijvoorbeeld is digitale televisie al gemeengoed.

Harde schijf

Begin volgend jaar wil UPC het interactieve feestje compleet maken als er naast het gewone opzetkastje ook een exemplaar komt met een harde schijf die goed is voor 80 uur tv. Met dit apparaat kunnen meerdere kanalen tegelijk worden opgenomen en kunnen pauzes in live-programma's worden gecreëerd. Net als bij het standaard kastje speelt hierbij de elektronische programma gids een centrale rol.

Voor deze harddiskrecorder, die overigens ook geschikt is voor hdtv, zal wel extra per maand moeten worden betaald. Bedragen zijn nog niet bekend. Overigens zullen klanten vanaf volgend jaar ook via de opzetkastjes kunnen mailen en surfen.