Dit heeft UPC-woordvoerder Bert Holtkamp donderdagochtend verklaard tegenover Webwereld. UPC stelde Brein woensdag een ultimatum. De stichting moest voor 17:00 uur verklaren de bemachtigde naw-gegevens van twee UPC-abonnees niet te gebruiken voor vervolging. Brein verkreeg de gegevens uit documenten die UPC aandroeg ten behoeve van een kort geding dat afgelopen dinsdag diende.

"Wij hebben niets gehoord van Brein, dus de conclusie mag zijn dat we een kort geding zullen voorbereiden", aldus Holtkamp tegenover Webwereld. Inmiddels heeft Stichting Brein in een verklaring laten weten 'niet onder de indruk' te zijn van de stappen van UPC.

Brein-directeur Tim Kuik stelt dat het een 'volkomen terechte beslissing' was van UPC om de naw-gegevens van de uploaders te verstrekken. Brein zegt die gegevens afgelopen maandag via de advocaat van UPC te hebben ontvangen.

De piraterijbestrijder stelt dat UPC probeert de verstrekking van de naw-gegevens nu 'anders uit te leggen'. Brein vraagt zich af waarom de gegevens van de derde uploader niet verstrekt zijn, als ook de twee andere adressen slechts als 'uitleg aan de rechter' bedoeld waren.

Onverstandig

Brein verklaart ook dat de wijze waarop UPC de gegevens verstrekt heeft, 'onverstandig' is. De processtukken met de adresgegevens van de twee 'zware uploaders' zijn in de openbare zitting behandeld. "Dat is onverstandig want door de gegevens in een openbare rechtzitting te presenteren liggen de gegevens nu onnodig op straat. Ook krijgen de personen in kwestie de gelegenheid eventueel verder bewijs te wissen nu zij weten dat Brein hun identiteit weet."

De commotie is begonnen nadat Stichting Brein eerder dit jaar de servers van bittorrent-site Dikkedonder.nl in beslag nam. Op deze servers trof Brein de e-mail- en ip-adressen aan van drie uploaders. Deze gegevens werden naar UPC gestuurd, dat na beschouwing van het bewijs twee klanten identificeerde en in overeenstemming met de wet besloot de naw-gegevens aan Brein te overhandigen, zo stelt de stichting in de verklaring.

Het ip-nummer van de derde UPC-abonnee kon door een technische storing niet gecontroleerd worden en het bedrijf vond dat het de naw-gegevens niet kon verstrekken op basis van alleen het e-mailadres. Met het kort geding dat dinsdag diende tracht Brein ook de naw-gegevens van de derde uploader te bemachtigen. De uitspraak volgt op 24 augustus.