Geïnteresseerden die zich tot donderdag hadden aangemeld op de website Ervaardhdtv krijgen voorrang bij het leveren van de door Philips geproduceerde mediabox. De dienst kost 49,95 euro aan eenmalige opstartkosten voor de hdtv-mediabox., die gebruikers in bruikleen krijgen.

Bovendien is een abonnement op digitale televisie nodig dat het eerste half jaar gratis is en daarna ongeveer 2 euro per maand kost, bovenop het analoge kabeltelevisietarief. Abonnementen op hdtv-betaalzenders Film 1 en Sport 1 zijn optioneel verkrijgbaar, evenals een extra pakket van ongeveer vijf hdtv-kanalen.

Het aantal reguliere tv-zenders dat uitzendt in high definition is op dit moment nog beperkt. Nederland 2 zendt het WK Voetbal in hd-kwaliteit uit en ook National Geographic biedt haar uitzendingen al in dit formaat aan.

Wanneer alle geïnteresseerden de mediabox thuis hebben is volgens UPC-woordvoerder Ronald van der Aart moeilijk te zeggen. "We gaan nu contact opnemen met de mensen die via de website hebben aangegeven interesse te hebben. Dan moeten we eerst kijken of die mensen überhaupt een hd-ready televisie hebben en vervolgens polsen of ze echt interesse hebben in een abonnement", aldus van der Aart.

Desondanks verwacht Van der Aart dat de eerste mediaboxen al snel aangesloten worden. "We verwachten vanavond al de eerste box aan te kunnen sluiten", verklaarde Van der Aart donderdag tegenover Webwereld.

UPC levert voor het hdtv-abonnement vooralsnog geen doe-het-zelf installatiepakket. Van der Aart: "We willen zeker bij de eerste groep klanten uitermate goed monitoren wat er gebeurt, dus we installeren het zelf en lopen er met de klant doorheen."