De update van januari, 'Big Daddy' geheten, heeft niet het gewenste resultaat gehad, menen veel webmasters. "Het is duidelijk dat het probleem serieuzer is dan bij alle eerdere wijzigingen", schrijft The Register in een artikel dat veel heeft losgemaakt op internet.

The Register citeert een bezoeker van Webmaster World die klaagt dat van sommige sites 99 procent van de pagina's zijn verdwenen uit de index van Google. De crawler van Google zou sommige sites wekenlang links laten liggen.

Ook op Nederlandse sites zijn er discussies over de gevolgen van Big Daddy. Zo schrijft Remi van Beekum van Traffic4u op Marketingfacts: "Google [heeft] sinds de doorvoer van Big Daddy te maken met allerlei rare problemen. Zoals altijd zijn ze hier niet erg open in en is het grotendeels onduidelijk wanneer die problemen optreden en waar het nou precies aan ligt."

Machinecrisis

Google heeft steeds meer problemen met webspammers die neppagina's aanmaken om de zoekmachine te misleiden. In januari 2004 voorspelde Google-expert Henk van Ess al dat de zoekgigant steeds meer problemen zou krijgen door deze vorm van webspam. "Het aantal trucs om hoger in Google terecht te komen, neemt alleen maar toe", aldus Van Ess destijds.

"Eens in de zoveel tijd past Google zijn algoritmes aan om de spammers van zoekresultaten te slim af te zijn. Het blijft een kat-en-muisspel", zei Van Ess. Hij maakte zich begin 2004 wel zorgen. "Ik houd mijn hart vast. Als deze trucs doorzetten, verspeelt Google zijn geloofwaardigheid. Steeds vaker zie je volstrekte onzin in het lijstje met zoekresultaten staan."

Behalve de nieuwe algoritmes speelt er volgens The Register mogelijk nog een probleem bij Google: een gebrek aan hardware. "We hebben een grote machinecrisis", verklaarde Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Google, bij de presentatie van de kwartaalcijfers. "Die machines zitten vol."