Sinds de introductie van Windows Vista duiken regelmatig klachten op over slechte netwerkprestaties tijdens het afspelen van muziek of video. Microsoft bevestigt nu de problemen en zegt hard te werken aan een oplossing. "Konden we eerst de problemen niet reproduceren, nu dat wel is gelukt weten we de oorzaak en kunnen we werken aan een oplossing".

Volgens Microsoft worden de problemen veroorzaakt doordat Vista tijdens het afspelen van multimedia het inkomende netwerkverkeer afknijpt tot maximaal 10.000 netwerkpakketjes per seconde. Voor de meeste netwerken is dit geen probleem. Bij de snelheid van die netwerken, veelal 10 of 100Mbit, is het zeer lastig een dergelijk groot aantal netwerkpakketjes over het netwerk te krijgen. Op een gigabit-netwerk dat werkt op een snelheid van 1000Mbit, is het echter heel wel mogelijk 10.000 netwerkpakketjes en meer per seconde te versturen. Op dergelijke netwerken heeft de vertraging dan ook echt impact en is deze goed merkbaar.

De reden dat Vista het netwerkverkeer afknijpt is volgens Microsoft om de correcte weergave van audio en video te garanderen. Doordat zowel netwerk- als multimedia-drivers in Windows met hoge prioriteit hun werk doen, kunnen deze elkaars prestaties beïnvloeden. "Doordat het verwerken van multimedia isochroon gebeurt, claimt de multimedia-driver in Vista iedere 10 milliseconden de aandacht van de processor. Zo wordt voorkomen dat video en vooral geluid hapert, iets wat het menselijk oor meteen zou merken," aldus Larry Osterman van Microsoft.

Meerdere netwerkkaarten

Beschikt een computer over meerdere netwerkkaarten, dan neemt de impact van de fout nog eens flink toe, zelfs wanneer deze netwerkkaarten virtueel zijn, zoals bij virtualisatiesoftware als VMWare. VPN-interfaces, meer algemeen dan virtuele netwerkkaarten, zijn van de fout uitgesloten.

Osterman bevestigt dat Microsoft hard werkt aan een oplossing, nu de oorzaak bekend is. "De juiste mensen zijn er mee bezig en zullen een fix voor het probleem uitbrengen". Simpelweg de bescherming van de multimediaweergave uitzetten is echter geen oplossing. "Op sommige machines verandert videoweergave dan in een fotopresentatie," aldus Osterman.

Houtje touwtje

Volgens critici bewijst de manier waarop Microsoft netwerk- en multimedia-afhandeling in Vista heeft geregeld, vooral hoe slecht het besturingssysteem is ontworpen. "Het is onvoorstelbaar dat in een tijdperk van multi-core processors en gigabytes geheugen, zoiets simpels als het afspelen van een video niet kan zonder het netwerk tot stilstand te brengen," aldus een van de reacties op de bekentenis van Microsoft.

De kritiek lijkt terecht. Dat de problemen juist optreden bij Windows Vista is opmerkelijk. Een van de vernieuwingen in Vista is namelijk de Multimedia Class Scheduler Service (MMCSS) die juist moet garanderen dat multimedia-applicaties de processor maximaal kunnen belasten, zonder minder belangrijke applicaties te verstoren.

Osterman ontkent dat het een algemene designfout is. "Someone screwed up," zegt hij. Volgens Osterman zijn enkele instellingen in de MMCSS-service hard geprogrammeerd terwijl deze variabel zouden moeten zijn, zodat gelijktijdige belasting van zowel netwerk als multimedia mogelijk is.

Wanneer een oplossing beschikbaar komt, is onbekend. Osterman kan daarover niets zeggen.