Deze week heeft Red Bend Google voor de rechter gesleept in Massachusetts. Met het verspreiden van updates voor browser Chrome schendt Google een patent voor het minimaliseren van updatebestanden.

Factor 100

Google heeft een eigen methode ontwikkeld, genaamd Courgette. Dit is een geoptimaliseerde versie van het bestaande Binary Diff of bsdiff. De crux van de technologie is dat alleen bits die in een nieuwe versie van een programma anders zijn dan in een oude versie worden verstuurd. Nadat dit binaire patch-bestand is ontvangen, wordt het programma opnieuw gecompileerd.

Bsdiff kan zo een 'ouderwets' updatebestand van 10 miljoen bytes terugbrengen tot 700.000 bytes. Het door Google ontwikkelde Courgette kan dit zelfs minimaliseren tot minder dan 80.000 bytes, meer dan een factor honderd kleiner dan het bronbestand.

Veiliger

Hierdoor kan Google updates vele malen sneller over alle Chrome-gebruikers verspreiden. Het ontlast het netwerk en zorgt ervoor dat het tijdsvenster dat de browser niet up-to-date is minimaal blijft, klopt Google zichzelf op de borst.

Alles leuk en aardig, zegt Red Bend nu, maar Google heeft daarvoor gepatenteerde technologie van ons gebruikt. Het patent in kwestie werd aangevraagd in 1998 en toegewezen in 2003.

Driemaal de schade

Niet alleen heeft Google het gebruikt, het heeft ook de broncode van de beschermde technologie openbaar gemaakt. Chrome is immers gebaseerd op Chromium, waarvan Google de code publiceert. Google heeft dit alles willens en wetens gedaan, dus we hebben recht op driemaal het schadebedrag, stelt Red Bend.

Google heeft de dagvaarding nog niet ontvangen en wil nog niet reageren op de aanklacht.

Update: verbeteringen doorgevoerd. Het gaat niet zozeer om compressietechniek als wel het op geavanceerde wijze minimaliseren van update-bestanden.