UWV-website Werk.nl heeft last van een aanhoudende storing. Na het geplande onderhoud van dit weekend wil de website, waar uitkeringsgerechtigden verplicht gebruik van moeten maken, niet meer online. UWV zoekt samen met leverancier IBM naar een oplossing, maar kan die ondanks herhaaldelijke pogingen nog niet vinden.

De oorzaak van de problemen is het aangekondigde verbeterplan. Dat bleek noodzakelijk nadat er eerder structurele problemen zijn aangetoond op het UWV-platform. “Onze summer-release met diverse vernieuwingen stond gepland voor vrijdagavond tot en met zondagavond, op een tijdstip dat het allemaal wat stiller is. Maar het live gaan maandagochtend leverde in de loop van de ochtend problemen op”, meldt UWV-woordvoerder Remco Icke in een reactie aan Webwereld.

Drukte blijkt niet de oorzaak

In eerste instantie dacht het UWV dat de storing werd veroorzaakt door de drukte. In samenwerking met medewerkers van IBM, dat het UWV ondersteuning levert bij zijn site, kon de site die middag weer even online. Maar vanmorgen rond 10.00 uur ging het opnieuw mis en sindsdien is de site weer offline.

Icke: “Het is nu opnieuw zoeken naar een oplossing. Die hebben we nog niet kunnen vinden. We blijven voortdurend tegen problemen aanlopen. We werken er met man en macht aan om vandaag weer live te gaan.”

De woordvoerder geeft aan dat tijdelijk verricht werk kan worden doorgegeven via de website UWV.nl, die nog wel werkt. Ook is er het gratis telefoonnummer 0900-9294 geopend voor het aanvragen van een uitkering en andere documenten, die tijdelijk per post worden opgestuurd.

UWV is coulant

Het gebruik van de UWV-website is al langer niet vrijblijvend. De wijzigingen in de situatie van werkzoekenden, zoals sollicitaties en ziekmeldingen, moeten verplicht worden doorgegeven via Werk.nl. Zo niet, dan volgen boetes of wordt er op de uitkering gekort. Het UWV geeft aan dat het coulant is en hierbij rekening houdt met deze nieuwe storing.

Een werkzoekende ICT'er springt via Twitter handig in op de storing en biedt zijn diensten aan: