De broncode van de nieuwe GDR2-update van Windows Phone 8 bevat verwijzingen naar een api waarmee inkomende gesprekken en sms'jes zijn te blokkeren. Dat ontdekte een ontwikkelaar, meldt WMPoweruser. Het zou mogelijk worden om inkomende telefoongesprekken van afgeschermde nummers of nummers die niet in het adresboek staan te blokkeren.

App-ontwikkelaars kunnen de blokkeerfuncties voorlopig nog niet gebruiken in hun apps, blijkt uit Microsofts documentatie bij de gdr2-update. De update van Windows Phone 8 draait al op de Lumia 925 en de Lumia 1020. Beide toestellen hebben ook nog geen extra functies om nummers te blokkeren.

GDR2 en GDR3

GDR2 bevat vooral bugfixes en kleine uitbreidingen. Zo biedt Internet Explorer meer ondersteuning voor HTML5 en is FM-radio weer beschikbaar. De gdr2-update zal binnenkort worden verspreid richting recente Windows Phone 8-toestellen, als de HTC One 8X, Samsung ATIV S en de Nokia Lumia 920. Eind dit jaar komt er waarschijnlijk nog een GDR3 met ondersteuning voor fullhd-schermen en quadcore-chips.

De grote 8.1-update van Windows Phone wordt pas begin 2014 verwacht.