Dat blijkt uit berichten van gebruikers op de ondersteuningssite van Microsoft. Afgelopen dinsdag gaf het bedrijf de laatste voorbereidende updates uit die vereist zijn voor het installeren van SP1 aanstaande maart. De updates werden verstrekt via Windows Updates waarmee de bestanden automatisch worden gedownload en geïnstalleerd op het gros van de Vista-machines.

Gebruikers lieten snel hun ongenoegen blijken. In de meeste gevallen bleef de laatste update hangen met het bericht: 'Configuring Updates Step 3 of 3 - 0% Complete'. Waarna de pc blijft hangen in een eindeloze herstartcyclus. Bij een kleinere groep weigerde de computer normaal te herstarten.

Beveiligde modus

Ook herstarten in beveiligde modus werkte niet. "Ik weet niet wat ik moet doen", laat gebruiker Melk weten op het forum van Microsoft. "Met de veilige modus krijg ik hetzelfde scherm te zien. Daarnaast kan ik niet terugkeren naar een goede configuratie omdat ik geen punt heb vastgelegd vanwaar ik zeker fatsoenlijk kan herstarten."

Ook andere gebruikers hadden problemen met deze zogenaamde 'restore points'. Deze punten zijn een soort foto's van het goed draaiende systeem. Gebruikers hebben de mogelijkheid om vanaf die punten het systeem te herstarten.

De berichten in de nieuwsgroep suggereren dat Microsoft op de hoogte is van de problemen. Het bedrijf was afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar.