Daarmee is het door Sun beheerde open source IDE NetBeans toe aan versie 6.5, en hebben Microsoft Visual Studio 2008 en Visual Web Developer 2008 Express ondersteuning gekregen voor jQuery Intellisense. Het Ruby on Rails raamwerk voor webapplicaties is op zijn beurt toe aan versie 2.2, welke volgens de makers efficiënter omgaat met http validators.

NetBeans 6.5 brengt een aantal nieuwe tooltjes met zich mee die voor php-ondersteuning zorgen, en is uitgerust met een nieuwe JavaScript editor. De componenten voor php herbergen functies al code completion, Xdebug en zaken die relevant zijn voor web services. Database-ondersteuning is aangepakt, net als ondersteuning voor Ruby en AJAX.

Onderhand heeft Microsoft werk gemaakt van zijn beloofde ondersteuning voor jQuery op Visual Studio 2008. Daarvoor moet een .js-bestand, gecombineerd met SP1 en zijn meest recente patch (KB958502) ervoor zorgen dat de jQuery Javascriptlibrary wordt ondersteund door intellisense. Scott Guthrie van de Visual Studio-ploeg heeft op zijn blog een installatiegids geplaatst.

Tot slot moet Ruby on Rails 2.2 het validaten van http efficiënter maken, met validators die gebruik maken van etagen 'last-modified'. Met die systemen kan het raamwerk reeds gevalideerde delen in de code overslaan, waardoor het minder tijd en energie kost, en wat het gebruik van gateway proxies eenvoudiger moet maken. Voor nog niet gevalideerde code bestaat nu de optie om een lege response terug te krijgen, zodat het niet lijkt alsof er helemaal geen response is verstuurd. Er is nieuwe documentatie verschenen, de compatibiliteit met Ruby 1.9 en JRuby is onder handen genomen en connection pooling is als functie toegevoegd. Dat laatste is een systeem die aanvragen over verschillende databases (waarbij PostgreSQL 'out of the box' wordt ondersteund) kan verdelen. Bron: Techworld