De Motion Picture Association of America heeft een nieuwe lijst samengesteld met de ergste schenders van copyright van Amerikaanse films en tv-series en het Nederlandse Uploaded.net staat er prominent op. De lijst is ingediend bij de US Trade Representative (USTR), de belangenorganisatie die overal in de wereld schendingen van copyright aanpakt. Naast de verdachte cyberlockers worden tevens verdachte marktplaatsen genoemd, zowel online als offline handelsplaatsen.

Megaupload was jarenlang een prominent nummer 1 op de lijst van verdachte cyberlockers, maar is natuurlijk inmiddels verdwenen. Diens plaats is overgenomen door het Russische VK.com, met als goede tweede Uploaded. Die cyberlocker werkte tot voor kort met de extensie .to maar is verhuisd naar .net. Daarnaast heeft Uploaded na de val van Megaupload alle Amerikaanse IP-adressen geblokkeerd.

Populariteit sterk gestegen na val van Megaupload

De MPAA heeft al succesvol geageerd tegen Uploaded in Italië en in India, waar ISP's gedwongen werden de cyberlocker te blokkeren. Niettemin is het verkeer naar Uploaded geëxplodeerd, vooral na het neerhalen van Megaupload. In september werd geschat dat de omzet van Uploaded zo'n 6,6 miljoen per jaar is. Dat geld wordt verdiend met het aanbieden van premium accounts (69,99 volgens Uploaded zelf, maar 88,99 euro per jaar volgens MPAA) en advertenties.

Gebruikers die grote bestanden uploaden krijgen tot 40 dollar per 1000 downloads, terwijl iemand die iemand anders aanbrengt als premium lid 75 procent van het lidmaatschapsgeld krijgt. Verlengt zo iemand zijn premium account, krijgt de aanbrenger nog eens 65 procent van dat abonnementsgeld. Volgens comScore heeft Uploaded.net in augustus 16,6 miljoen unieke bezoekers geteld. Het domein wordt volgens de MPAA gehost door Eweka Internet Services.