Volgens Brein-directeur Tim Kuik gaat de stichting komend jaar zowel de grote consumenten-isp's als aanbieders van betaalde usenetservers vragen te stoppen met het aanbieden van nieuwsgroepen (usenet) waarin massaal film- en muziekbestanden worden aangeboden. De stichting heeft daarvoor een lijstje opgesteld met nieuwsgroepen 'die structureel inbreuk maken'.

In reacties aan Webwereld laten usenethosters Usenet4u, Newsxs en Hitnews al weten dat vooralsnog niet te zullen doen. Kuik: "Ze weten best wat er gebeurt in die groepen en daarvoor zijn ze aansprakelijk." Hij wil een schadevergoeding gaan eisen. "Maar als ze goed juridisch advies inwinnen, kiezen ze voordat het zover komt al eieren voor hun geld."

Usenethosters bieden tegen betaling van een klein maandelijks bedrag toegang tot servers waarmee sneller via nieuwsgroepen kan worden gedownload. Ook houden ze een groter tijdelijk archief van bestanden aan dan de reguliere isp's.

Brein zag afgelopen jaar een verschuiving van het downloaden via Bittorrent naar nieuwsgroepen. Computerbladen schreven de laatste tijd volgens Brein-directeur Tim Kuik veel over downloaden via nieuwsgroepen. "Daardoor is de nerd-factor van usenet danig omlaag gegaan en daardoor gaat het als prioriteit voor Brein omhoog."

Remco Habets van Usenet4u reageert niet onder de indruk te zijn van de plannen van Brein. "Stichting Brein doet wel vaker uitspraken waar weinig van terecht komt. Anderhalf jaar geleden hebben ze ook al geroepen dat ze nieuwsgroepen gingen aanpakken. We zien het wel."

Algemene voorwaarden

"In nieuwsgroepen met binaries staat ook meer dan genoeg legaal materiaal", zegt een woordvoerder van Newsxs die zijn naam niet wil geven. "In onze algemene voorwaarden staat dat de klant zelf verantwoordelijk is. En dat soort voorwaarden zie je bij elke usenetprovider." Volgens hem is het niet aan de provider naar de inhoud van nieuwsgroepen te kijken. "Ik kijk niet naar wat er op de server staat en dat wil ik ook niet."

Ook Habets vindt dat de hosters buiten schot moeten blijven. "De bestanden staan weliswaar tijdelijk op onze servers maar wij hebben er zelf nul komma nul invloed op. Ook houden wij niet bij wat elke klant uitspookt. Uploaders zijn nog eningszins te traceren, maar downloaders niet. Bij nieuwsgroepen gaat het vooral om downloaden en dat is in Nederland legaal."

"We moeten eerst nog zien of Brein wel gelijk heeft. We zijn in positieve afwachting van hun stappen", aldus een zegsman van Hitnews, die anoniem wil blijven. "Laat de rechter maar beslissen."

Prijzenslag

Volgens de man van Newsxs is de sterke groei van nieuwe betaalde usenetklanten weer aan het afnemen. "De 'big bang' is voorbij. Er zit nog wel groei in, maar het gaat langzamer. Er is wel een prijzenslag ontstaan tussen usenetproviders. Dat is jammer, want zo worden de diensten eigenlijk te goedkoop aangeboden, terwijl de kosten voor dataverkeer en opslag blijven stijgen."

Geen van de usenethosters is van plan voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals zelf overgaan tot het afsluiten van nieuwsgroepen met veel film- en muziekbestanden. "Dat zou een vorm van censuur zijn. Dat doen wij niet omdat een belangenorganisatie als Brein wat zegt. Dan kan je het halve internet wel gaan afsluiten", aldus Habets.

De zegsman van Hitnews vergelijkt het aanbieden van nieuwsgroepen met winkeliers die ook niet verantwoordelijk zijn voor strafbaar gebruik van de spullen die ze verkopen. "Als een Amerikaanse wapenwinkel een pistool verkoopt, is de winkelier toch ook niet mede strafbaar voor de moord die er mee wordt gepleegd." Kuik vindt dat de winkelier wel medeplichtig is als hij weet wat zijn klant ermee gaat doen. "En dat weten de aanbieders van payservers voor nieuwsgroepen maar al te goed."