De Universiteit van Amsterdam (UvA) stopt de ondersteuning aan medewerkers met een Apple of een Linux-besturingssysteem. Zij moeten zich voortaan zelf maar zien te redden. Alleen voor infrastructuurproblemen, zoals printers of netwerkaansluiting, mag nog worden aangeklopt bij de afdeling automatisering. "We controleren nog wel op beveiligingsrisico's", zegt Pierre Debets, adjunct directeur Informatiseringscentrum van de UvA.

Selfservice

Alle Apple- en Linuxgebruikers gaan met ingang van het nieuwe jaar verplicht over op selfservice, zo heeft de universiteit laten weten. Wel krijgen Mac- en Linuxgebruikers meer vrijheden. Zo kunnen zij zonder tussenkomst van de systeembeheerder software downloaden en de computer meer personaliseren. Deze vrijheden gelden niet voor Windowsgebruikers.

Wie niet al te bedreven is met een van beide platforms heeft dus pech, zo laat Hans Nederhof, directeur Informatiseringscentrum van de UvA weten. Er zijn bij de UvA 500 Mac-werkplekken en nog eens 500 met Linux-pc's. Ter vergelijking: er zijn 8000 Windows-pc's. De faculteiten van de UvA zijn vrij in de aanschaf van pc's en de systeemsoftware.

Bezuinigingen

De beperkte ondersteuning is het gevolg van bezuinigingen bij de universiteit. De faculteiten betalen op dit moment voor de ondersteuning die per computerwerkplek wordt gegeven door de medewerkers van het Informatiseringscentrum.

Volgens het interne universiteitsblad Folio is het de bedoeling dat twintig fte in het Informatiseringscentrum, waaronder vijf Mac-specialisten, gaan verdwijnen. Enerzijds door natuurlijk verloop, anderzijds door tijdelijke contracten niet meer te verlengen. Volgens een woordvoerder van de UvA is het laatste woord hier nog niet over gezegd en wordt gekeken of de fte's intern kunnen worden herplaatst.