Het bericht dat er 1400 banen verdwijnen bij Getronics heeft tot veel verbazing geleid bij de vakbonden. Nog geen anderhalve week sloot FNV Bondgenoten een principeakkoord met Getronics voor een sociaal plan. FNV-bestuurder Bob Bolte vindt het bizar dat Getronics toen niets heeft gezegd over de vandaag aangekondigde ontslagronde. "Hoe kan dit? Volgens KPN omdat het in een heel rap tempo veel slechter gaat dan ze hebben kunnen voorzien. Maar ik vraag me af of je zo hard aan de winstdoelstellingen moet vasthouden. Is een ingreep van deze omvang nodig?"

Beursgenoteerd bedrijf

KPN kan zich voorstellen dat de bonden het idee hebben dat ze vooraf slecht geïnformeerd zijn. "Maar het is voor een beursgenoteerd bedrijf enorm belangrijk om de kaken op elkaar te houden bij dit soort besluiten. Je moet secuur te werk gaan en je personeel goed voorlichten", zegt een KPN-woordvoerder.

Huug Brinkers van vakbond De Unie vraagt zich af of KPN er eerder verstandig aan heeft gedaan om onderdelen van Getronics te verkopen. "Door het wegdoen van winstgevende bedrijfsonderdelen als Business Solutions Local Government en Healthcare en Business Application Services is de financiële prestatie van Getronics wellicht minder geworden."

Gedwongen ontslagen

De geplande reorganisatie zal gelden voor alle overgebleven onderdelen van Getronics. "We gaan voor de organisatie kijken in de breedte van het hele bedrijf", zegt KPN. Belangrijke onderdelen van Getronics zijn Workspace Management Services, Application Services, Security Services en Communication Services.

Er werken wereldwijd 14.000 mensen voor Getronics, waarvan 10.000 in Nederland, inclusief extern personeel. "We zullen de reorganisatie natuurlijk zoveel mogelijk proberen op te vangen via natuurlijk verloop, maar we kunnen gedwongen ontslagen niet uitsluiten."

Gezond bedrijf

Vakbondsman Brinkers vindt het lastig te beoordelen of de maatregel noodzakelijk is voor KPN om een gezond bedrijf te blijven. "We hebben veel vragen en onduidelijkheden. Een ding moet helder worden. Is deze reorganisatie onoverkomelijk voor het voortbestaan van Getronics, of is er sprake van het verder oppoetsen van resultaten van KPN? In dat laatste geval hebben ze een probleem. Dat is voor ons niet acceptabel."

KPN zal de komende dagen een adviesaanvraag neerleggen bij de ondernemingsraad over de aangekondigde reorganisatie.