Deze forse afkalving van Microsofts browseraandeel is alleen maar ooit eerder gezien tijdens de val van Netscape Navigator, die door IE werd onttroond in de tweede helft van de jaren 90. In het afgelopen half jaar is IE meer dan 12 procentpunten verloren en over het hele jaar gezien zelfs 16. Als het zo doorgaat, komen de browsers dit jaar nog onder de 25 procent uit.

Microsoft duwt mensen naar Chrome

De partij die het meest profiteert in de browsermarkt is Google. Browser Chrome is alleen maar verder gegroeid. De afgelopen maand heeft Chrome er drie procentpunten bijgepakt, voor een totaal aandeel van 54 procent. Alleen in mei groeide Chrome harder, met 4 procentpunten. De opmars van Chrome lijkt dan ook niet te stoppen.

Lees ook: Welke browser is het beste in Windows 10?

Een grote oorzaak ligt erin dat Microsoft de ondersteuning voor alles behalve de nieuwste browsers - IE11 en Edge - heeft gestaakt aan het begin van dit jaar. Dat gaf gebruikers de keuze om te upgraden naar een nieuwere versie van Internet Explorer (of naar Windows 10 om Edge te gebruiken) of om over te stappen naar een concurrent. Miljoenen deden het laatste en kozen voor Chrome. Als deze trend zo doorgaat, browst aan het eind van het jaar tweederde van alle internetgebruikers via Chrome.

Firefox blijft bloeden

Firefox heeft niet kunnen profiteren van Microsofts misstap. Sterker nog, Firefox is dit jaar meer dan een derde van zijn gebruikers verloren. In augustus zakte de browser een klein beetje: vier tiende deel van een procentpunt. Maar Firefox staat wel op een dieptepunt van 7,7 procent - zo laag heeft de open source-browser niet meer gestaan sinds vlak nadat hij verscheen. Tenzij Mozilla het tij weet te keren, komt Firefox in het voorjaar onder de vijf procent uit.