Wifi-radio voor in de keuken

Het Britse bedrijf Reciva heeft een wifi-radio ontwikkeld die de voordelen van breedbandinternet combineert met het gemak van een doodordinaire keukenradio. Via een draadloze wifi-verbinding wordt het apparaat aan het wereldwijde web gehangen. Op deze manier kan de muziekliefhebber toegang krijgen tot naar schatting tienduizend webradiostations. De radio ondersteunt diverse streaming-formaten: Ogg Vorbis, mp3, Real Audo en Windows Media. Voor wie nu direct naar de winkel rent: niet doen. Er is namelijk één probleem; het apparaat is nog niet op de markt. Reciva hoopt zijn vinding te slijten aan bijvoorbeeld providers, die hem dan onder eigen naam aan de man kunnen brengen.

Url: http://www.reciva.com/

Mp3 in de huiskamer

Nog meer wifi-geweld. Wifi is niet langer voorbehouden aan techneuten en computernerds, maar doet zijn intrede steeds vaker in de huiskamer. Philips introduceerde eerder al de nogal log vormgegeven Streamium MC i250 (zie www.webwereld.nl/...) en nu komt Netgear met zijn MP101 Digital Music Player op de Nederlandse markt. De MP101 is een draadloze adapter voor de stereo-installatie die via wifi (802.11b) digitale muziek kan afspelen vanaf de pc, waar deze zich ook in huis bevindt. Behalve mp3 wordt overigens ook Windows Media van Microsoft ondersteund. Adviesprijs van het apparaat is 199 euro.

Url: http://www.netgear.com/products/prod_details.php?prodID=234

Elektronisch boek van Sony

Tot nu toe is de belofte van het elektronische boek nog niet vervuld. Sony hoopt daar met zijn nieuwe EBR-1000EP verandering in te brengen. Het Japanse concern heeft hiervoor samenwerking gezocht met E Ink en Philips. Dit heeft volgens de maker geresulteerd in een optimale schermkwaliteit. Voor de lezer zou de leeservaring vergelijkbaar zijn met een normaal boek. Het scherm heeft een resolutie van 170 ppi (pixels per inch). Er is plaats voor vijfhonderd boeken van gemiddeld 250 pagina's. Deze kunnen naar binnen worden gehaald van de pc via een usb-verbinding of via een memory stick. Het apparaat meet 12,6 bij 19 bij 1,3 centimeter en weegt 190 gram. In Japan kost de e-boeklezer zo'n 40.000 yen, omgerekend zo'n 330 euro. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

Url: http://www.sony.jp/products/Consumer/LIBRIE/

Een zakmes met usb-geheugen

Usb-koffiemokken en usb-horloges hebben gezelschap gekregen van een usb-zakmes. In de jaren tachtig waren vuistdikke zakmessen voor even een ware hype, met scharen, schroevendraaiers en zelfs zagen aan boord. Een usb-aansluiting zat er toen nog niet bij. Nu wel. De Swiss Army Knive van Victorinox is in versies van 64 en 128 MB op de markt. De eerstgenoemde kost 55 euro. Daarvoor krijgt de koper ook een mes, schaartje en vijl.

Url: http://www.victorinox.com/newsite/en/index.htm

Mp3-speler met veel te veel geheugen

Volgens recent onderzoek is een schijf van 4 GB voor een draagbare mp3-speler meer dan genoeg voor de gemiddelde consument. Hierop passen zo'n duizend songs. Toch zijn er genoeg fabrikanten die met een veelvoud van deze 4 GB de boer op gaan. Een daarvan is iRiver, dat de laatste maanden een groot aantal nieuwe mp3-spelers op de markt heeft gebracht. Een van de nieuwste krachtpatsers is de iHP-300. Deze heeft een schijf van maximaal 40 GB, goed voor menig uurtje muziekplezier. De concurrent van de iPod van Apple gaat zo'n 530 euro kosten.

Url: http://www.iriver.com/