Advanced Micro Devices (AMD) heeft in deze nieuwe oorlog het eerste schot afgevuurd. Het Amerikaanse bedrijf brengt deze week een versie van zijn krachtige K6 uit voor notebook computers – snel, maar vooral stukken goedkoper dan zijn tegenhanger bij Intel.

De 'draagbare' K6 met een kloksnelheid van 300 MHz wordt door AMD voor 299 dollar aan de man gebracht (bij afname van minimaal 1000 stuks). Ter vergelijking: marktleider Intel vraagt voor zijn 'mobile' 300 MHz Pentium II het lieve sommetje van 635 dollar.

AMD poogt al jaren de bijna monopolie-positie van Intel af te breken door voor zijn nieuwe chips steevast een prijs te rekenen die een kwart lager liggen dan gelijkwaardige Pentiums.

Analisten verwachten dat de prijzenslag op de markt van processoren voor schootcomputers zal leiden tot steeds goedkopere notebooks en laptops. Ze denken ook dat een reactie van Intel niet lang op zich zal laten wachten.

Intel heeft voor volgend jaar al een stroom van goedkope processoren aangekondigd in de vorm van de Celeron - en ook voor notebooks.

AMD zit ook niet stil.

Het bedrijf werkt aan een 'draagbare' versie van de K6-2, de opvolger van de K6 met 3DNow-technologie voor grotere grafische prestaties en ondersteuning voor een 100 MHz systeembus. Deze chip moet in de eerste helft van volgend jaar op de markt komen. Ook daarvan is al weer een verbeterde versie in de maak: onder de codenaam Sharptooth krijgt de K6 een ingebouwde Level 2 cache van 256 Kb en een 100 MHz systeembus.