Prins Willem-Alexander geniet als internetter feitelijk de meeste bekendheid als actieve deelnemer van de - mislukte - koninklijke chatsessie eerder dit jaar. Hij is echter ook voorzitter van het Platform Internet voor Alledag. Dit bestaat alweer anderhalf jaar. Nooit iets van gehoord eigenlijk. Toch vindt het platform het volgende zomer alweer tijd om zichzelf op te heffen. Zijn taak is blijkbaar volbracht.

Op het lustrumcongres van de e-commerce-belangenclub ECP.nl mocht de prins zijn zegje doen over internet, en met name over het onvolprezen Platform. Hij is trots op hetgeen hij met zijn onzinclub heeft bereikt. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Laten we eerst kijken naar de doelstelling. "Het Platform zet zich in voor projecten voor potentiële gebruikers van internettoepassingen, waarmee oplossing wordt geboden voor dagelijkse vraagstukken."

Dat is helder. Het Platform draait er niet omheen, zoveel is duidelijk. Volgens de prins is de club 'altijd bedoeld geweest' als 'tijdelijke aanjager' voor het gebruik van internet door alle Nederlanders bij alledaagse situaties.

Goed.

Op de site van de club worden precies acht projecten genoemd, die met steun van het Platform tot stand zijn gekomen. Daar word je niet opgetogen van. Slechts twee van de projecten (Thuiszorg, en Junior helpt Senior) hebben volgens de informatie van het Platform een eigen site. De rest moet het doen met 'doelstellingen', 'gedetailleerde plannen van aanpak' en adviesbureaus die het een en ander gaan begeleiden. Dat belooft weinig goeds.

Wie een kijkje neemt op Junior helpt Senior ziet een amateuristische site waarop een boekwerkje genaamd 'Help je ouders online' wordt gepromoot. Het eerste exemplaar schijnt nog door de onvermijdelijke Ben Woldring (nog altijd vijftien?) te zijn uitgereikt aan Prins Willem-Alexander. Ik dacht dat Pa Woldring (zaakwaarnemer van Ben) al lang online was, maar Ben denkt daar blijkbaar anders over.

Dat is het zo'n beetje. Veel meer heeft het Platform niet bereikt, ondanks de aanwezigheid van klinkende namen als Unilever-voorzitter Antony Burgmans, oud-ambassadeur namens de Verenigde Staten K. Terry Dornbush, internetondernemer Jeroen Mol van Gorillapark, ex-Getronics-directeur Anton Risseeuw, British Telecom-topman Ben Verwaaijen en ex-minister Hans Wijers.

De heren vinden het mooi geweest zo. Rest nog even de digitale kloof te dichten. Want die is er, zo wist de prins te melden op het congres. Het is de vraag of dat erg is. Evenzeer is het de vraag of zo'n kloof kan worden gedicht. Jazeker, zegt Willem-Alexander. "Binnen een paar jaar zal het onbestaanbaar blijken dat mensen niet bereikbaar zijn via de e-mail."

Ja, en binnen een paar jaar heeft iedereen een robot en vieren we vakantie op Mars.

Nu nog even een paar oudjes de digitale snelweg opschoppen. Een kwart van de mensen boven de 55 jaar maakt namelijk geen gebruik van internet. Schande! Het internet is voor ouderen dé manier om contact te houden met hun kleinkinderen, vindt de prins. Ben benieuwd of Willem-Alexander regelmatig chat met zijn grootmoeder.

Het is ernstig de vraag of iemand hierbij gebaat is. In de eerste plaats hebben ouderen vaak helemaal geen trek in de vele mogelijkheden van internet, zo betoogden twee heldere geesten al een paar jaar geleden in reactie op de internetplannen van D66-voorman Thom de Graaf, die blijkbaar nog steeds actueel zijn. De gigantische hoeveelheid aan informatie en oneindige keuzevrijheid bij een zwerftocht op internet is voor velen immers een angstvisioen in plaats van een mooie droom.

Verder zal ook de internetgemeenschap niet per definitie profiteren van de min of meer verplichte deelname van onwillige senioren aan de digitale snelweg. Beveiligingsexpert Eugene Kaspersky van het gelijknamige Russische bedrijf denkt in ieder geval van niet. Hij pleit al enige tijd voor de invoering van een internetrijbewijs. Het virusprobleem dreigt volgens hem namelijk onbeheersbaar te worden, vooral door de onkunde van veel internetters.

- [email protected]