De tarieven die UPC en Ziggo de nieuwkomers mag rekenen zijn praktisch dezelfde als het voorlopig tariefbesluit van OPTA van afgelopen november. UPC mag maximaal 8,83 euro en Ziggo 8,45 euro vragen voor de wederverkoop van analoge standaardpakket aan nieuwkomers als Tele2, Online en Youca. Wel moeten de nieuwkomers eenmalig 30.000 euro aan UPC en Ziggo betalen om het overschakelen technisch en administratief te kunnen bekostigen, meldt de telecomtoezichthouder.

Rechtszaak

De uitrol van de openstelling van de analoge kabel is enigszins vertraagd, eind vorig jaar dacht OPTA nog dat klanten per april konden gaan switchen. De kabelbedrijven krijgen nu nogmaals 12 weken om klaar te zijn voor de verplichte wederverkoop. Vanaf begin juni moeten klanten kunnen overstappen.

De grote kabelbedrijven reageerden eerder furieus op de eerdere voorlopige besluiten rondom de openstelling van de analoge kabel en kondigden aan tegen het besluit in beroep te gaan. Deze zaak dient al snel, namelijk op 18 maart.

Onzekerheid

De nieuwkomers zijn verdeeld over de vastgestelde tarieven. YouCa heeft aangegegen met deze wholesaleprijzen geen concurrerend aanbod in de markt te kunnen zetten. Tele2 en Online zijn voorzichtig positief. Maar alles hangt nog af van een andere netelige kwestie, of de nieuwkomers ook de uitzendlicenties van UPC en Ziggo mogen overkopen of dat zij met de tv-stations zelf moeten onderhandelen over licenties. De OPTA zal hier binnenkort over beslissen.