Vanochtend stemde de copyright-werkgroep van het Europese Parlement voor de nieuwe copyrightrichtlijn met 15 tegen 10 stemmen. Diverse organisaties en tech-iconen waarschuwden de afgelopen tijd tegen deze richtlijn met vage bewoordingen, waardoor niet alleen rechtenbezitters harder optreden tegen mensen die content delen, maar platforms ook nog eens verantwoordelijk zijn voor verspreidde inhoud.

Dat houdt in dat grote partijen als Facebook en Google strengere automatische contentfilters zullen gebruiken om het verspreiden van mogelijk auteursrechtelijk beschermde content te blokkeren. Kleinere platforms en innovatieve webpartijen zullen tegen zulke kosten aanhikken, wat een rem kan zetten op de groei van de interneteconomie omdat gevestigde partijen betere kansen hebben.

Lees meer over artikel 13 in ons eerdere artikel: Copyrightplan van de EU lijkt een regelrechte internetramp

Bovendien hebben zulke maatregelen met automatische contentfiltering er tot nu toe regelmatig voor gezorgd voor bruuske contentverwijdering, iets wat zelfs toenmalig Europarlementariërs Neelie Kroes zich destijds nog zorgen over maakte.

Als klap op de vuurpijl werkt de copyrightrichtlijn censuur in de hand. Juridisch techblog Techdirt schrijft regelmatig over excessen waarin de Amerikaanse copyrightwetgeving DMCA wordt misbruikt om content weg te censureren. Weborganisaties als Wikimedia hebben zich aangesloten bij protesten van onder meer Vint Cerf, Tim Berners-Lee, Bits of Freedom en anderen tegen de EU-richtlijn, maar dat mocht niet baten.

Lees ook over die andere maatregel die vandaag ook door de JURI werd geloodst (artikel 11): EU wil gebruikers pesten met linktax

Wanneer de plannen worden aangenomen door de Raad en bekrachtigd door het EP (later dit jaar), is de richtlijn een bindend wetgevend instrument voor Europese lidstaten. De strijd is dus nog niet voorbij, maar met goedkeuring van zowel de Commissie als het Parlement, lijkt weinig het proces meer in de weg te staan.

Update 12.06 uur: In de eerste zin nu ook aangegeven dat het nu nog niet om het hele Europarlement gaat, maar om de juridische werkgroep (JURI) die het door de Europese Commissie voorgestelde plan heeft beoordeeld.