Het enfant terrible voor gesloten telecomaanbieders verdient geld door namens klanten massaal netwerkverbindingen in te kopen. Zij leveren de dienst in combinatie met zowel technisch beheer als bewaking van de SLA-afspraken

Het bedrijf is inmiddels stevig aan de slag gegaan met WiMax en test de technologie in onder andere Manchester uit. Omdat de techniek afstanden van vijf tot tien kilometer werkt, is het eenvoudig een relatief groot gebied te bestrijken met snelheden tot 10Mbit/s.

Concurrentie vaste verbindingen

"Nu zit dat nog aan de onderkant van de markt, maar de bandbreedte zal snel omhoog gaan en dan is het ook bruikbaar voor grotere bedrijven", zegt Steve McKeaveney, verantwoordelijk voor het project. "Maar ook nu is het al een alternatief voor bijvoorbeeld een DSL-verbinding. Op die manier krijgt een klant weer keuze, want vaak zit je vast aan een enkele provider."

Toch is dat niet de enige reden, waarom het bedrijf interesse in de technologie toont. McKeaveney wijst erop dat WiMax ook prima kan helpen als backup voor bestaande verbindigen: "Soms moet je 24 tot 48 uur wachten voordat een DSL-leverancier een probleem oplost." Ook kan de techniek helpen na een groot incident als bijvoorbeeld een brand in een pand helpt om snel een verbinding weer te herstellen.

Illegaal Vanco levert zelf geen technieken, maar probeert de aanbiedingen van telecomproviders zo slim mogelijk te bundelen. Het bedrijf bestaat bij de gratie van de concurrentie op de meeste markten. "Wat we nu doen was 15 jaar geleden illegaal", zegt CEO Allen Timpany tegenover Techworld. "Dankzij de deregulatie in de telecomsector kunnen wij slim met verbindigen omgaan." Bron: Techworld