Dat is een merkwaardige stelling, want op papier is vdi ongelooflijk goedkoop. Waaraan wordt al dat geld dan besteed? Grotendeels gaat het naar opslagcapaciteit. Op dat gebied zijn er drie factoren die kosten van vdi kunnen opdrijven: de enorme hoeveelheid benodigde opslagruimte, een gebrekkige storage optimization voor vdi en het feit dat de opslagcapaciteit een kostbare bottleneck op de prestaties wordt.

Als je van plan bent om je desktops centraal te virtualiseren, dan ligt het voor de hand dat je een besturingssysteem kiest dat is ontworpen om lokaal geïnstalleerd kan worden, zoals Windows 7. Dat OS sluit je vervolgens aan op een opslagnetwerk als san, nas of das. Wees wel voorbereid op zware input en output.

Een vdi opzetten

Je kunt het beste letterlijk aan het eind beginnen. Bij de eindpunten gebruik je een thin/zero client of rdp-software als verbinding met je Windows 7 vdi-systemen. Let er goed op dat je clients koest die prima presteren en een betrouwbare reputatie hebben. Omdat je ook een uitstekende gebruikerservaring nastreeft, of tenminste even goed als lokaal wordt aangeboden, kun je de aanschaf overwegen van producten als HDX van Citrix en LucidLogix vGPU switching.

Daarna moet je kiezen voor een opslagsysteem. Als je een leverancier zoekt voor de opslag van je vdi-clientsystemen, kijk dan verder dan san, nas of das. Welke extra vdi-tools heeft de leverancier van de opslag in de aanbieding? En wat biedt de leverancier van je virtualisatietool wat je kan helpen bij het optimaliseren van opslagcapaciteit en prestaties?

Zo kun je nagaan of de leverancier van de opslag helpt bij de datacompressietechnologie deduplication. Aangezien je de opslagruimte wilt gebruiken voor verschillende kopieën van dezelfde data, zoals Windows 7, kun je met deduplication de vereiste opslagcapaciteit van een virtuele desktopomgeving sterk terugdringen. EMC VMware heeft hiervoor de oplossing ‘linked clones’: als je een vm-sjabloon hebt aangemaakt met het OS en veelgebruikte software, dan kun je die klonen gebruiken. Hierdoor is iedere nieuwe virtuele machine slechts enkele megabytes groot, vergeleken met de verschillende gigabytes die je anders nodig zou hebben.

Creativiteit

Enkele van bovengenoemde producten zullen de excessieve opslagbenodigdheden en dus de kosten van vdi iets terugbrengen. Maar daarmee is het probleem van de prestaties nog niet opgelost. De doorvoersnelheid van opslagruimte, gemeten in MBps (megabytes per second) of IOPS (I/O operations per second) lijkt nauwelijks te worden verminderd door de linked clones, en evenmin door deduplicatie van de opslag. Dankzij deze tools heb je wel bespaard op de kosten voor opslagcapaciteit, maar je bent nog steeds veel geld kwijt omdat al je Windows 7 virtuele desktops moeten vechten om doorvoervermogen. En dat betekent dat de snelheid voor de eindgebruikers tegen zal vallen, waarna de IT-afdeling vaak alsnog besluit om meer geld uit te geven aan extra schijven en regelaars.

Het omgaan met dit complexe dilemma vergt enige creativiteit. Onlangs heb ik het product Atlantis Ilio getest, dat tussen de hypervisor en het opslagmedium geplaatst wordt. Deze ‘bottleneck fixer’ is compatibel met de bestaande virtualisatietechnieken, zoals linked clones, en geeft een betere doorvoercapaciteit door in real time extra deduplication toe te passen voordat I/O-transacties het opslagmedium bereiken. Het terugbrengen van het IOPS kan twee gevolgen hebben: de bestaande opslagcapaciteit kan meer vdi-desktops aan, of het kan voorkomen dat je steeds meer opslagruimte moet toevoegen om de prestaties op peil te houden.

IT-beheerders ontbreekt het vaak aan tijd om een redelijke kosten-batenanalyse te maken. Pas naderhand proberen ze problemen op te lossen door met geld te smijten, in plaats van vooraf goed na te denken. Het kost veel tijd en moeite om uit te vinden welke oplossing je precies nodig hebt en welke aanpak de beste resultaten garandeert. Of je het nu zelf moet uitzoeken of afhankelijk bent van een consultant, het is de moeite waard om de uitrol van vdi grondig voor te bereiden. Mensen met weinig ervaring met virtualisatie kunnen beter nu alvast beginnen, zodat ze er later de vruchten van kunnen plukken.

Zorg in ieder geval dat vdi niet uitloopt op geldverspilling.