Eind 2003 bepaalde de Ondernemingskamer in Amsterdam dat er een onderzoek moest komen naar de teloorgang van het ict-bedrijf. De kosten van dit onderzoek dienen volgens de wet te worden voldaan door het bedrijf in kwestie. De aangestelde curatoren zagen dit evenwel niet zitten.

Als gevolg van dit dispuut rondom de kosten voor het onderzoek, is het onderzoek tot op heden nog niet van start gegaan. De VEB heeft nu 15.000 euro, eenderde van het totale onderzoeksbudget, ter beschikking gesteld als garantie.

"De VEB is zeer teleurgesteld in de opstelling van de curatoren", zegt Peter Paul de Vries van de VEB. "Vanwege de onwenselijkheid van vertraging, heeft de VEB een garantie verstrekt."

Landis ging in april 2002 jaar failliet. De Utrechtse dienstverlener kwam in de problemen door dalende vraag in de telecommunicatiesector. Het bedrijf bleef zich echter positief uitlaten over zijn financiële positie.

De VEB, die Landis onder meer beticht van onjuiste informatieverstrekking en misleiding, wil al jaren het naadje van de kous weten.

Eind vorig jaar veroordeelde de Amsterdamse rechtbank twee voormalige bestuurders Landis al tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Naast de drie maanden cel werden ex-bestuursvoorzitter Paul Kuiken en ex-financieel directeur John Bus veroordeeld tot het betalen van een boete van 20.000.