Justitie opent deze maandag het Digitaal Loket Verkeer. Daar kunnen weggebruikers snel beroep aantekenen tegen verkeersboetes. De betrokkene krijgt daarbij de gelegenheid argumenten aan te voeren en kan bewijsstukken uploaden. Zo kan snel worden bekeken of een beroep gegrond is. Inloggen bij het Digitaal Loket Verkeer gaat via DigiD. "Gemakkelijk, snel en papier- en postzegelloos", aldus het Openbaar Ministerie.

De website is uitsluitend bedoeld voor relatief lichte verkeersovertredingen die vallen onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv, ook wel de Wet Mulder genoemd -red.) Dit zijn snelheidsovertredingen, door rood licht rijden, telefoneren achter het stuur en geen gordels dragen. Bij het digitale beroep krijg de verweerder als eerste stap de volgende opties:

Klik voor groot

Wanneer er flitsfoto's beschikbaar zijn, komen deze ook in het digitale loket terecht. Dat is volgens het OM in ongeveer 50 procent van het land geregeld. De foto's kunnen worden toegevoegd aan het beroep. Het OM hoopt door het verminderde papierwerk effici├źnter te kunnen werken. Beroep aantekenen tegen deze overtredingen blijft voorlopig ook gewoon schriftelijk mogelijk.