Nederlanders leveren met zestig procent van de handtekeningen verreweg de grootste bijdrage aan de online petitie op www.oneseat.eu, die een initiatief is van de Zweedse liberale Europarlementariër Cecilia Malmström. De petitie stelt dat Brussel de enige plaats moet zijn waar het parlement opereert.

Behalve Paul van Buitenen van Europa Transparant, willen alle Nederlandse europarlementariërs dat premier Balkenende tijdens de komende EU-top half juni pleit voor het afschaffen van de maandelijkse verhuizing van het Europese Parlement, van Brussel naar Straatsburg. De politici schreven dit donderdag in een brief aan de minister-president, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Kostenpost

Brussel is volgens de brief, die is opgesteld door Hans Blokland van de ChristenUnie, steeds meer de rol van Europese hoofdstad gaan vervullen. Het Europees vergadert er drie weken per maand, maar reist eens per maand af naar Straatsburg voor vierdaagse plenaire zittingen. Deze verhuizingen kosten de Europese belastingbetalers 200 miljoen euro per jaar.

Hoewel Nederland al jaren tegen de geld- en tijdrovende verhuizing is, willen veel andere lidstaten Straatsburg als vergaderplaats behouden vanwege de symbolische waarde van de stad. Frankrijk en Duitsland hechten veel waarde aan de stad omdat deze de Frans-Duitse verzoening na de Tweede Wereldoorlog symboliseert, die weer aan de wieg stond van de Europese eenwording, aldus de Provinciale Zeeuwse Courant.