"Al 750 mensen hebben zich de afgelopen weken opgegeven. Dat vinden we verrassend veel, want we hebben er maar ongeveer honderd nodig", zegt Anke Eyck van EC/DC. Dat is het onderzoekscentrum voor digitale communicatie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen dat het zogeheten Me-Paper-project leidt.

Het is de bedoeling dat proefpersonen regelmatig naar Eindhoven komen voor interviews, discussies en het lezen van kranten op verschillende apparaten. Daarbij gaat het onder andere om de e-reader Iliad van het Eindhovense bedrijf Irex Technologies, die werkt met elektronische inkt, en om enkele ultra-mobile pc's (umpc's).

"We gaan digitale kranten speciaal voor de Iliad opnieuw ontwerpen. Omdat de Iliad redelijk beperkte mogelijkheden heeft voor interactiviteit en geen video's kan afspelen, werken we daarnaast ook met de umpc's", zegt Eyck.

Niet optimaal

Enkele buitenlandse kranten hebben eerder al versies voor de Iliad gemaakt, maar daarbij ging het om de ingescande papieren edities. "Dat is niet optimaal. Een van de doelen van dit project is om de krant opnieuw vorm te geven en inhoudelijk aan te passen aan de nieuwe apparaten."

Voor het Me-Paper-project zijn er onlangs oproepen gedaan aan lezers van de Volkskrant, Financieele Dagblad, Barneveldse Krant, Eindhovens Dagblad en Sp!ts. Ook een groep redacteuren van deze vijf kranten is bij het project betrokken.

Me-Paper wordt gefinancieerd door het Stimuleringsfonds voor de Pers. Inschrijven kan nog tot 15 augustus via de site van EC/DC. Deelnemers krijgen alleen een reiskostenvergoeding. Het project loopt nog tot maart 2009.