Met de eerste beelden van de PlayStation 3 en Xbox 360 zijn de discussies over beide spelsystemen losgebarsten. Op het uiterlijk van beide consoles is het nodige commentaar. De Xbox 360 wordt omschrijven als een dunne PC-kast. Over de PlayStation 3 en bijbehorende joypad hebben veel meer mensen dingen aan te merken.

Hoewel iemand de vormgeving van de PlayStation 3 omschreef als tijdloos, zijn de meeste commentaren minder positief. Antwoordapparaat en dvd-speler zijn nog de minst beledigende termen. Het apparaat ziet er simpelweg niet uit als een spelcomputer, zo vinden veel gamers. Ook de gekromde joypad valt niet in de smaak.

Dat de vormgeving niks zegt over de prestaties van de spelcomputer is duidelijk. Op papier is de console behoorlijk krachtig en de eerste beelden van PlayStation 3-games zien er erg goed uit. Het is echter maar de vraag of het echte ingame-beelden zijn.

De PlayStation 3 is uitgerust met een Cell-chip, een graphics processor van Nvidia en XDR-geheugen van Rambus. De spellen staan op zogenaamde bd-Rom (Blu-ray Disc Roms), die maximaal 54 GB aan data kunnen bevatten.