Volgens hoogleraar Jan de Laat, hoofd van het Audiologisch centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum, is het aantal jongeren dat blijvende schade aan het gehoor oploopt 'alarmerend'. De professor verklaarde dit maandag in een uitzending van het consumentenprogramma Radar.

Uit een oortest die 300.000 jonge respondenten deden op www.oorcheck.nl blijkt dat 65 procent voor het doen van de test dacht een goed gehoor te hebben. De resultaten geven echter aan dat dit maar voor eenderde geldt. Van de respondenten had 9 procent een slecht gehoor.

Mp3-spelers zouden schadelijker zijn dan de ouderwetse walkmans, omdat de batterijen langer meegaan en omdat het geluid niet vervormt wanneer het hard wordt gezet. Mp3-spelers kunnen een geluid produceren van 135 dB. De Laat zegt dat wetenschappers er vanuit gaan dat geluid schadelijk is vanaf 80 dB, als mensen er acht uur per dag aan blootgesteld worden. "Maar de veilige luistertijd halveert met iedere 3 dB verhoging van het volume."

De Laat denkt dat sommige koptelefoons het risico nog vergroten. "Wat helemaal gevaarlijk is, zijn de diepe doppen voor in je oor. Daarmee heb je de grootste kans dat je een gehoorbeschadiging oploopt", aldus de hoogleraar.

Waarschuwen

Volgens De Laat moeten fabrikanten van mp3-spelers meer waarschuwen voor gehoorschade, 'bijvoorbeeld door een waarschuwing op de verpakking te zetten'. In een reactie geven een aantal producenten van mp3-spelers aan al zo'n waarschuwing in de gebruiksaanwijzing te hebben opgenomen. Ook wijzen veel van hen op de eindverantwoordelijkheid die volgens hen bij de consument ligt.

Europese wetgeving verplicht makers van mp3-spelers al om het volume te begrenzen op 100. db. Marktleider Apple heeft een extra volumebegrenzer voor de Ipod ontwikkeld, die gebruikers op de website kunnen downloaden. Radar meldt dat ouders de volumebegrenzer met een code kunnen beveiligen, zodat kinderen het volume niet kunnen verhogen.

Aanleiding voor de volumebegrenzer van Apple was een rechtszaak die een Amerikaanse consument aanspande omdat hij gehoorschade zou hebben overgehouden aan het gebruik van de Ipod.