Dat blijkt uit een onderzoek van het IT-securitybedrijf Cyber-Ark naar de ethiek van werknemers. Met name Nederlandse werknemers zijn volgens Cyber-Ark actief met het verzamelen van bedrijfsdata: 71 procent van de respondenten in Amsterdam gaf toe al informatie te hebben gedownload voor het geval ze worden ontslagen. In de andere steden waar het onderzoek werd gehouden – New York en Londen – lag dit percentage met respectievelijk 58 procent en 40 procent beduidend lager.

Of de steekproef van 600 kantoormedewerkers in Amsterdam, Londen en New York representatief is voor de gehele kantoorpopulatie in de betreffende steden, is twijfelachtig. Maar Cyber-Ark schroomt niet om op basis van het onderzoek te concluderen dat werknemers die worden geconfronteerd met ontslag zich weinig loyaal tonen ten opzichte van hun werkgever.

Meerderheid neemt info mee

Van de ondervraagden gaf 71 procent te kennen zeker bedrijfsinformatie te zullen meenemen naar een volgende werkgever. Bovenaan de lijst met gewenste gegevens staan de lijsten met klanten en contacten. Maar ook plannen, productinformatie en wachtwoorden zijn geliefd bij werknemers die gedwongen moeten vertrekken. Om de informatie mee te nemen, maken ze bij voorkeur gebruik van usb-sticks. Maar ook e-mails, cd's, smartphones, dvd's, iPods en het kopieerapparaat zijn populaire hulpmiddelen.

Bedrijven worden zich in toenemende mate bewust dat ontslagen werknemers wel eens aan de haal kunnen gaan met hun informatie. Volgens de ondervraagde werknemers wordt het moeilijker om gevoelige informatie mee te nemen. Dat geldt met name in het Verenigd Koninkrijk, waar 71 procent het lastig vond om gegevens te bemachtigen. In Nederland gold dat voor 46 procent van de respondenten en in de VS voor 38 procent van de ondervraagden.

Kat op spek

Adam Bosnian van Cyber-Ark meent dat bedrijven er verstandig aan doen de kat niet op het spek te binden. "Het is ondenkbaar om geld op een bureau te laten slingeren, waarom zou je dat met informatie dan wel doen? Ons advies is om alleen de mensen die de gevoelige gegevens echt nodig hebben toegang te geven. Bewaar de data in een digitale kluis en versleutel de echt gevoelige informatie." Het mag niemand verbazen dat Cyber-Ark denkt daar prima mee te kunnen helpen.

Bron: Techworld.nl