"Prutsers" zijn wij in de ogen van Walter omdat wij "bepalen dat Apple- en Unix-gebruikers met Netscape 4.x niet meer belangrijk zijn. De arrogantie ten top." Edwin Mons is iets genuanceerder in zijn mening: "geen pluim voor de nieuwe lay-out omdat WebWereld niet meer te lezen is op een Unix-systeem met Netscape". En Johan van Selst vraagt zich af of WebWereld misschien een grondige hekel heeft aan Netscape-gebruikers.

WebWereld heeft geen hekel aan Netscape-gebruikers. "Bij de start van de bouw van de nieuwe WebWereld moesten we keuzes maken. We wilden een moderne, geavanceerde XML-gebaseerde site maken en tijdens de bouw bleken zeer veel wensen niet realiseerbaar in Netscape 4 en Explorer 4", zegt Nick van Leeuwen, Content & Technology Manager en als zodanig verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe site.

"We hadden toen de keuze: consessies aan onze wensen doen en zo oudere browsers wel ondersteunen of vasthouden aan ons doel met het gevolg dat deze browsers min of meer worden uitgesloten. We hebben er uiteindelijk voor gekozen de drie grootste browsers in hun nieuwste versies (Netscape 6, Opera 5 en Explorer 5) te ondersteunen."

Helaas raakt WebWereld door deze beslissing wel lezers kwijt. Iets meer dan tien procent van de bezoekers van WebWereld maakt gebruik van een oude versie van Netscape. Veel van hen geven in hun reactie aan absoluut niet bereid te zijn om voor WebWereld te upgraden naar Netscape 6 of naar die "vervloekte" browser van Microsoft.

Het feit dat WebWereld voor hen bepaalt welke browser ze moeten gebruiken is voor onder meer Marco van Berkum en A. Laging reden om de site niet meer te bezoeken. Marco: "Ik bezoek de nieuwe site niet meer omdat Netscape 6 gewoon een verschrikkelijk slecht product is."

Layout

Het browser-probleem is niet het enige dat de bezoekers bezighoudt. De nieuwe lay-out en indeling heeft ook redelijk wat stof doen opwaaien. Sander van Aalst: "WebWereld was altijd een hele goede site met een perfecte opmaak. Je zag in één oogopslag het belangrijke nieuws. (…) De site is nu te druk en niet makkelijk toegankelijk. De voorsprong die WebWereld had, heeft het nu ingeleverd."

Gratis nieuwsvoorziening is niet mogelijk zonder advertenties. Een krant wordt immers ook onbetaalbaar duur als er geen advertenties meer instaan. Banners op internet worden door velen als een noodzakelijk kwaad gezien. "De nieuwe opmaak is storend", meent Maarten van Roosmalen. "Nu zijn aan alle kanten van het nieuwsbericht bewegende reclames te zien."

De meerderheid van de bezoekers die via de peiling haar mening kenbaar maakt over de nieuwe site is negatief in haar oordeel. De verandering had niet gehoeven.

Over de nieuwe functionaliteiten van WebWereld zijn de meeste bezoekers wel tevreden. De columns en de bijlagen worden als een prima aanvulling gezien. De beursinformatie kan echter nog niet op de steun van de meerderheid rekenen. Een krappe meerderheid vindt de beursinformatie vooralsnog overbodig.

Toch zijn er ook positieve geluiden te horen over de site. Louis van de Ven: "Ik ben een dagelijkse bezoeker en was verrast door de vernieuwingen. Gewoon prachtig." Edwin Kasteleijns is het volledig met hem eens: "Pure klasse, die nieuwe look van de site."