Volgens Bondgenotenbestuurder Ans van Uffelen geeft dit onderzoek 'een goede indicatie van de mogelijke gevaren van laptopgebruik'. FNV Bondgenoten besloot een onderzoek uit te voeren na signalen die bij de bond binnenkwamen.

Aangezien een standaard laptop niet aan het beeldschermbesluit voldoet, mag een werknemer niet langer dan twee uur per dag achter een laptop werken. Uit het onderzoek blijkt echter dat 85 procent van de laptopgebruikers langer dan die twee uur per dag achter de laptop zit.

Meer dan de helft van de ondervraagden zegt zelfs langer dan zes uur per dag met een laptop te werken. Het stijgende laptopgebruik baart de bond dan ook zorgen. "Men kijkt er niet van op als vijf procent van het personeel langdurig ziek is", aldus Van Uffelen.

Volgens Van Uffelen ontstaan de problemen voornamelijk doordat met laptops op verschillende locaties wordt gewerkt. Daardoor kunnen niet alle werkplaatsen aangepast zijn. "Denk maar eens aan het werken in de trein of bij een klant. In combinatie met de werkdruk is de kans op rsi dan levensgroot", aldus de Bondsbestuurder.