Dat meldt de National Law Journal. Werknemers zijn zoveel tijd kwijt aan het opstarten, herstarten, inloggen of uitloggen van computers, dat ze een bijna een half uur per dag kwijt zijn.

Veel bedrijven hebben een digitale prikklok die pas gaat lopen als de pc van de werknemer is opgestart. Tot die tijd kunnen ze niet werken maar vinden dat ze recht hebben op uitbetaling van de gemaakte uren. Ze kunnen immers niet werken zonder computer maar zijn toch aanwezig. Een aantal bedrijven waaronder AT&T en BellSouth kregen dit jaar rechtszaken aan hun broek vanwege de hoge opstarttijd van pc's en verloren arbeidsuren.

Een bedrijf uit Californië dat callcenters beheert, werd bijvoorbeeld aangeklaagd door honderden werknemers van de serviceafdeling die claimden dat ze te veel tijd kwijt waren aan het opstarten en uitschakelen van de computer.

Minimumloon

De klagende werknemers, en hun advocaten, beroepen zich op de Fair Labor Standards Act Law, dat een eerlijke behandeling van werknemers garandeert. "Dit zijn werknemers die werken op uurloonbasis. En die verdienen al niet veel meer dan het minimumloon. En bij elkaar werken ze een half uur zonder betaling," zegt Mark Thierman, advocaat in Las Vegas, tegen de National Law Journal. Werknemers zouden doordat de computer langzaam reageert andere werkzaamheden zoals telefoneren en papierwerk gaan doen.

Koffie halen

Een advocaat die de werkgevers vertegenwoordigt is van mening dat werknemers tijdens het opstarten weinig doen aan werk en die uren dus niet als gewerkte uren gekwalificeerd kunnen worden. "Ze gaan roken, praten wat met vrienden of halen een kop koffie. Dat is niet werken en het enige wat ze tot dan toe gedaan hebben is de aanknop van een computer in drukken of hun wachtwoord opgeven," aldus Richard Rosenblatt, advocaat in de staat New York.

Het snel opstarten van computers is een onderwerp dat momenteel snel opgang maakt bij ontwikkelaars en computerfabrikanten. Er zijn al meerdere opstartprogramma's beschikbaar om snel toegang tot bepaalde applicaties te krijgen.