Doel van de Infocard-applicatie is een veilige opslag van persoonlijke gegevens terwijl het online aanschaffen van producten juist makkelijker wordt, zo meldt CNet. De applicatie bewaart persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en betaalgegevens.

Zodra de gebruiker een online winkel bezoekt wordt er contact gelegd met de software. Vervolgens kan de persoon aangeven hoeveel hij op welke wijze wilt betalen. Hierna maakt de software contact met de bank dan wel de creditcardmaatschappij en wordt het geld overgemaakt. De online winkel krijgt vervolgens een bevestiging van de betaling. Gedurende dit hele proces wordt er geen persoonlijke of financiële informatie naar de winkel verzonden.

De Infocard technologie heeft opvallend veel overeenkomsten met een eerdere poging tot het zogeheten 'single sign-on'-principe van Microsoft genaamd Passport. Grootste kritiekpunt op Passport was dat de persoonlijke gegevens niet lokaal, zoals bij Infocard, maar op de servers van Microsoft bewaard werden. Weinig consumenten bleken hiertoe bereid.

Verwacht wordt dat de applicatie in het nieuwe besturingssysteem Longhorn zal worden opgenomen.