De National Safety Council, een Amerikaanse non-profit organisatie, stelt zelfs dat bellen of het versturen van sms'jes, vergelijkbaar is met het rijden onder invloed. Geen enkele Amerikaanse staat verbiedt op dit moment het gebruik van een mobiele telefoon in een handsfree set. En er zijn op dit moment maar zes staten die het bellen met de mobiel in de hand verbieden.

6 procent van alle ongelukken

Toch denkt John Ulczycki, hoofd van communicatie bij de NSC, dat een algemeen verbod op het gebruik van de telefoon in de auto er komt. Want de non-profit groep heeft ook jarenlang voor strengere regels voor het dragen van autogordels en strenger toezicht om het rijden onder invloed te voorkomen. En die regels zijn in de meeste Amerikaanse staten inmiddels aangescherpt.

De organisatie claimt, op basis van een onderzoek van de Harvard universiteit, dat mobiele telefoons verantwoordelijk zijn voor zes procent van alle auto-ongelukken in de Verenigde Staten. Dat zou volgens het onderzoek neer komen op 2600 doden Amerikanen per jaar en 43 miljard dollar aan schade.

Placebo

En handsfree bellen is volgens de organisatie absoluut geen goed alternatief. "De handsfree regels zijn een placebo," zegt Ulczycki in een bericht op de site van de groep. Telefoneren zou, ook als gebruikers de handen aan het stuur hebben, voor te veel afleiding zorgen waardoor de bestuurder niet meer op het verkeer en de weg let.

Het aantal telefoontjes zou door een hands-free set alleen maar toe nemen omdat bestuurders geloven dat ze veiliger bezig zijn. Onderzoeken tonen echter aan dat handfree bellen nauwelijks veiliger is dan met de mobiel in de hand aan het oor.