De kopers konden geen overeenstemming bereiken met de Amerikaanse Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), dat zorgen heeft over mogelijke veiligheidsrisico's.

Gevaar

In september vorig jaar spraken het Amerikaanse Bain Capital Partners en het Chinese Huawei af om 3COM te kopen voor 2,2 miljard dollar. Bain zou een meerderheid van 83,5 procent van de 3Com-aandelen krijgen en Huawei het resterende percentage.

De CFIUS, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financi├źn, onderzoekt nu of de investering van Huawei geen gevaar voor de nationale veiligheid met zich meebrengt. Met name de Republikeinse afgevaardigde Thaddeus McCotter heeft hiervoor gepleit, mede omdat het ministerie van Defensie 3Com-producten gebruikt.

Teleurgesteld

Overnamekandidaat 3Com zegt, bij monde van directeur Edgar Masri, "bijzonder teleurgesteld" te zijn dat er geen toestemming is gegeven. Bain, dat in Boston resideert, zou immers het grootste belang in 3Com nemen en Huawei krijgt geen zeggenschap over de gang van zaken.

Een deskundige meent dat de overname nog wel zou kunnen doorgaan, indien de bedrijven een nieuw voorstel indienen bij de CFIUS, waarbij Huawei bijvoorbeeld minder nog invloed krijgt.