Webveilingbedrijf QXL Ricardo, dat al enige tijd te koop stond, wordt voor 750 miljoen pond (ongeveer de 1 miljard euro) overgekomen door het Zuid-Afrikaanse Naspers. Dat meldt de Telegraph.

In november 2007 schoot de koers van QXL Ricardo omhoog na de eerste overnamegeruchten. Onder meer eBay en het Chinese webveilingbedrijf Alibaba.com zouden in de race zijn. Uiteindelijk is het dus het relatief onbekende Naspers geworden.

Naspers, ook actief in de televisie- en bladenmarkt, haalt het grootste deel van haar omzet op de thuismarkt, maar tracht recentelijk ook de Europese, Amerikaanse en Aziatische markt te bespelen. Met de acquisitie van QXL Ricardo krijgt Naspers vooral Oost-Europa voet aan de grond, het gebied waar QXL Ricardo een sterke positie heeft.

In veel West-Europese landen is het bedrijf de laatste jaren uit de markt gedrukt door vooral eBay. Vorig jaar werd de Nederlandse dependance van Ricardo overgenomen door Funda, dat er FundaDesign van maakte.

QXL Ricardo ondergaat ook een naamsverandering: het heet momenteel Tradus. De overname zal naar verwachting vandaag officieel bekend worden gemaakt.